Malići: Haradinaj nije uspio da postane premijer, izgubio put u svom dvorištu

Prema njemu, formiranje Specijalnog suda je obaveza koja je nametnuta Kosovu i koja je trebalo da se ostvari mnogo ranije, čak i u vrijeme prethodnog saziva Skupštine i Vlade Kosova
0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.06.2015. 16:11h

Savjetnik premijera Albanije Edija Rame za susjedne zemlje Škeljzen Malići izjavio je danas da je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nepotrebno zaoštrio retoriku prema Sloveniji i vlastima u Prištini, nakon što je zadržan na ljubljanskom aerodromu po potjernici Srbije.

"Mislim da nije bilo mjesta za oštre reakcije, sa špekulacijama i prijetnjama koje imaju za cilj konfrontaciju i prekid odnosa sa Slovenijom. Čini mi se da je Haradinaj poslije neuspjeha da postane premijer izgubio orijentaciju razložnog političara izražavajući, ne samo u slučaju Slovenije, nervozu ožalošćenog ili nekoga ko je izgubio put u svom dvorištu", kazao je Malići za prištinski portal gazetablic.com.

On je ocijenio da je došlo do zaoštravanja jezika komunikacije između vlasti i opozicije o dosadašnjem radu Vlade Kosova, mogućnostima održavanja vanrednih izbora i drugim pitanjima.

Prema njemu, formiranje Specijalnog suda je obaveza koja je nametnuta Kosovu i koja je trebalo da se ostvari mnogo ranije, čak i u vrijeme prethodnog saziva Skupštine i Vlade Kosova.

"Sada novom konfiguracijom snaga u podršci pokretu Samoopredjeljenje i zbog nekih poslanika iz DPK dovodi se u sumnju postojanje većine za usvajanje Specijalnog suda. Kosovo ne bi ništa dobilo neformiranjem Specijalnog suda ali bi mnogo izgubilo ako se to ne dogodi", kazao je Malići.

On ocjenjuje da je Kosovo došlo u tu situaciju jer nije stvorilo uslove da same institucije Kosova vode istragu i procesuiraju ratne zločine koje su izvršili neki od pripadnika OVK, za koje postoje osnovane sumnje.

"Ako bismo sami i na vrijeme procesuirali teške zločine protiv civila, ne samo Srba već i Roma, Bošnjaka, kao i Albanca koje su neki arbitrarno smatrali izdajnicima i likvidirali ih, ne bismo dali toliko prostora špekulativnoj propagandi Srbije, posebno kada se radi na insisitiranju da su samo čelnici OVK organizovali trgovinu organima žrtava", kaže Maljići.

Bonus video: