AP: Jača ekstremna desnica u Hrvatskoj, možda to i nije iznenađenje

"Vikendima ustaški slogani čuju se na sportskim događajima i rok koncertima", piše AP
70 pregleda 5 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2015. 14:18h

Esktremna desnica je u usponu u Hrvatskoj, dok se razočarenje Evropskom unijom u najmlađoj članici evropskog bloka širi, ocjenjuje u autorskom tekstu američka agencija Asošiejted pres.

U tekstu AP podsjeća da je jedna od najvećih večeri u kalendaru hrvatskog sporta, meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa Italijom, bila obilježena pojavljivanjem "svastike" na terenu "pred zaprepašćenim pogledom evropskih fudbalskih zvaničnika".

"Svastika", koju je sprejom iscrtao vandal, hemikalijom koja postaje vidljiva tek pošto su se upalili reflektori za početak utakmice, postala je najočigledniji simbol porasta ultranacionalističkih osjećanja koja djeluje da "cure" u mejnstrim populaciju najnovije članice Evropske unije", piše AP.

Američka agencija navodi da ovo nije jedini incident.

U etnički mješovitim gradovima u istočnoj Hrvatskoj, znakovi pored puta na srpskom ćiriličnom pismu su uništeni, a srpske pravoslavne crkve su vandalizovane grafitima sa simbolom "U", koji predstavlja ustaški režim za vrijeme Drugog svjetskog rata, povezan sa nacističkim.

"Vikendima ustaški slogani čuju se na sportskim događajima i rok koncertima", piše AP.

Pojava ovakvih simbola, navodi AP, "možda nije iznenađenje u državi koja je tokom Drugog svjetskog rata poslala na desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma u logore smrti".

Sadašnji lideri balkanske države pozvali su, međutim, na promjene u ponašanju nakon globalnih osuda zbog pojavljivanja "svastike" na fudbalskom terenu, piše AP.

Američka agencija citira izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je taj čin nanio "nemjerljivu štetu reputaciji, hrvatskim građanima i njihovoj domovini, širom svijeta" i da stoga Hrvatska mora da stavi "tačku na ovakve stvari".

"Uspon desnice u Hrvatskoj podgrijan je dubokom ekonomskom krizom i porastom gnijeva javnosti zbog nemogućnosti vlade koja naginje ljevici da to riješi, čak i pošto je država prije dvije godine ušla u EU na snovima o iznenadnom bogatstvu koji se nijesu materijalizovali", navodi AP.

Agencija prenosi ocjene analitičara da je porast desnice u Hrvatskoj došao na najvišu tačku od devedestih godina prošlog vijeka.

"Nažalost, ekstremna desnica je vidljivija više nego ikad u proteklih 25 godina u Hrvatskoj", rekao je istoričar Hrvoje Klasić.

Većina hrvatskih zvaničnika ublažava ocjene o porastu desnice, navodeći da se radi o predizbornoj kampanji, navodi AP.

"Hrvatsko društvo nije ni bolje ni lošije nego u drugim državama EU. Mi smo u izbornoj godini i neke teme otvaraju oni koji žele da privuku pristalice", rekao je predsjednik hrvatskog parlamenta Josip Leko.

Bonus video: