Tužilaštvo BiH traži da Orić ne deportuje u Srbiju

Tužilaštvo je navelo da je spremno na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH
4 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.06.2015. 15:07h

Tužilaštvo BiH tražilo je od švajcarskog pravosuđa da se nekadašnji komandant Armije BiH za Srebrenicu Naser Orić vrati u BiH, odnosno da ne bude izručen Srbiji.

"Na taj način bi se ugrozio predmet Naser Orić i drugi koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta", saopštilo je danas Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH navelo je da je taj predmet pokrenut 2006. godine, i da je Orić ispitan 2008. po zahtjevu Okružnog tužilaštva u Bijeljini, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

"S obzirom na to da se radi o osobi koja je državljanin BiH i dostupan pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u navedenom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane", navelo je Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo je navelo da je spremno na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH.

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je švajcarskim vlastima zahtjev za izručenje Orića.

Bonus video: