Srbija zatražila izručenje Orića

Srbija je potjernicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine
8 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Naser Orić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.06.2015. 18:59h

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je od Švajcarske izručenje Nasera Orića koji je nedavno u toj zemlji uhapšen po srpskoj potjernici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Uz zahtjev za izručenje Švajcarskoj je proslijeđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Orić se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja po srpskoj potjernici 10. juna u Bernu.

Srbija je potjernicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Orić je bivši bošnjacki komandant koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je proglašen nevinim, pošto je Apelaciono vijeće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

Bonus video: