B92: Srbija nije tražila od Rusije veto za Srebrenicu

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike
117 pregleda 9 komentar(a)
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Srebrenica, Potočari, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 16:17h

Državni vrh Srbije nije uputio zvaničan zahtev Rusiji da zatraži ulaganje veta na rezoluciju o Srebrenici, saznaje B92 iz izvora bliskih državnom vrhu Srbije.

Prema saznanjima B92, o predlogu rezolucije vode se konsultacije s diplomatama, a zvanično nikakav zahtjev nije upućen Moskvi po pitanju eventualnog stava Rusije u trenutku kada se rezolucija bude našla pred Savjetom bezbjednosti.

U nacrtu rezolucije Velike Britanije o Srebrenici osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

O rezoluciji bi 7. jula, četiri dana prije obilježavanja dvije decenije od zločina u Srebrencii, trebalo da se izjasni Savjet bezbednosti UN, a u međuvremenu uzrokovala je buru reagovanja na regionalnom nivou, ali i šire.

Prethodno su “Večernje novosti” objavile da bi u srpskom državnom vrhu u četvrtak trebalo da počnu konsultacije o poziciji Srbije u vezi sa rezolucijom o Srebrenici.

Pred Srbijom su, prema beogradskomn dnevniku, praktično dvije mogućnosti.

Prva je da se priključi zahtjevima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je, kako "Novosti" ističu, da pokuša da u direktnim razgovorima sa Londonom ili preko neke od članica SB, amandmanima izmijeni tekst dokumenta, koji je u mnogim djelovima veoma nepovoljan za Srbiju.

Ranije je “Danas” pisao da bi Rusija mogla da stavi veto u SB UN na rezoluciju o Srebrenici, ali je prethodno neophodno da Srbija izrazi protivljenje zbog predloženog dokumenta da bi dobila podršku Moskve.

Bonus video: