Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o Naseru Oriću

Ratni komandant muslimanske vojske u Srebrenici uhapšen je prošle sedmice u Švajcarskoj po srpskoj potjernici i nalazi se u ekstradicionom protvoru
7 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 08:52h

Zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se u dnevni red sjednice kolektivnog šefa države uvrsti tačka koja se tiče hapšenja Nasera Orića nije prihvaćen usljed nepostojanja konsenzusa članova Predsjedništva, u kojem su i srpski i hrvatski predstavnici - trenutno predsjedavajući Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Izetbegović je, kako je precizirano iz njegovog kabineta, tražio da se u dnevni red uvrsti tačka o stavu Predsjedništva o hapšenju državljanina BiH Orića u Švajcarskoj, zahtjevu Srbije za ekstradiciju Orića u Srbiju i aktivnostima institucija BiH na pružanju neophodne pravne zaštite u cilju sprečavanja njegovog izručenja Srbiji.

Zahtjev je uslijedio nakon što je Izetbegović razgovarao sa predstavnicima udruženja "Majke Srebrenice", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i "Žene Podrinja" , Organizacije demobilisanih boraca Srebrenice i kopredsjedavajućim Skupštine opštine Srebrenica Hamdijom Fejzićem o hapšenju Orića.

Ratni komandant muslimanske vojske u Srebrenici uhapšen je prošle sedmice u Švajcarskoj po srpskoj potjernici i nalazi se u ekstradicionom protvoru.

Inače, kako prenose bosanskohercegovački mediji, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH, Izetbegović i Čović, razgovarali su juče sa Orićevim pravnim timom, čiji je advokat Vasvija Vidović rekla da trenutno preduzima mjere koje ima kao pravna zastupnica uhapšenog, kao i o predlozima s ciljem njegovog puštanja iz ekstradicionog pritvora.

Izetbegović i Čović dogovorili su s Vidović konkretne korake koje će institucije BiH u budućnosti preduzeti s ciljem pružanja pravne zaštite Oriću i sprečavanju njegove ekstradicije u Srbiju.

Bonus video: