Hag: Sajt o Srebrenici je namijenjen nastavnicima, novinarima i širokoj javnosti

Korisnici na sajtu mogu da saznaju više o suđenjima koja se odnose na događaje u Srebrenici, vide svjedočenja pred tribunalom i ključne statističke podatke, saopštio je Tribunal
57 pregleda 3 komentar(a)
Srebrenica, Foto: CGO
Srebrenica, Foto: CGO
Ažurirano: 18.06.2015. 11:09h

Haški tribunal pokrenuo je danas vebsajt pod nazivom "Tribunal se sjeća: Genocid u Srebrenici" uoči obilježavanja dvadesetogodišnjice masakra u Srebrenici 1995. godine 11. jula.

Prema saopštenju Tribunala, sajt je namijenjen nastavnicima, novinarima i širokoj javnosti a pruža niz multimedijalnih informacija za one koji žele da saznaju više o masakru u Srebrenici, žrtvama i ulozi Haškog tribunala u privođenju počinilaca pravdi.

Korisnici na sajtu http://www.icty.org/srebrenica20 mogu da saznaju više o suđenjima koja se odnose na događaje u Srebrenici, vide svjedočenja pred tribunalom i ključne statističke podatke, saopštio je Tribunal.

Na sajtu se, kako se navodi, može premijerno pogledati video snimak koji govori o događajima tokom zauzimanja Srebrenice onako kako je utvrđeno presudama Haškog tribunala.

Prikazujući svjedočenja, izvode iz presuda i arhivske snimke, video rekonstruiše posljednje dane zauzimanja Srebrenice od strane vojske Republike Srpske u julu 1995.godine i događaje koji su uslijedili, navodi Tribunal.

Haški tribunal je prvi međunarodni krivični tribunal koji je donio presude za genocid u Evropi, podsjeća Tribunal u saopštenju, navodeći da je u aprilu 2004.godine apelaciono vijeće Tribunala u postupku protiv Radislava Krstića predsudilo da je u Srebrenici 1995.godine izvršen genocid u kome je ubijeno 7.000 bosanskih muslimana.

Bonus video: