Vučić: Nemam vijest o puštanju Haradinaja, sve mi je to pomalo čudno

Vučić je rekao da je "šokiran i iznenađen" odlukom Mađarske da na granici sa Srbijom izgradi zid kako bi spriječila prelazak ilegalnih migranata
78 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.06.2015. 19:40h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da još nije dobio vijest o puštanju predsjednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je po srpskoj potjernici uhapšen u Sloveniji, kao i da mu "sve to djeluje čudno".

"Ja još nemam vijest o njegovom puštanju ali pomalo mi je sve to čudno. Sjutra uveče ćemo to komentarisati poslije sjednice Vlade Srbije, bitno je da mi sačuvamo mir i svoje dostojanstvo, da ne reagujemo na različite vrste provokacija koje se budu dešavale u regionu i šire. Uvjeren sam da ćemo tu vrstu stabilnosti da odbranimo", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je "uprkos nevjerovatnim događajima u prethodnih 10 dana", i danas u Oslu imao razgovore u cilju očuvanja stabilnosti u regionu.

"Po prirodi nisam optimista ali po prvi put mogu da kažem da nemam strah od naših ekonomskih reformi ali se postavlja pitanje da li ćemo uspjeti da očuvamo političku stabilnost ne samo u našoj zemlji već i u regionu. Molim građane Srbije da to dobro razumiju jer nas ovako teški dani očekuju još neko vrijeme, ali iz toga ćemo izaći i nećemo biti slabiji nego danas", rekao je premijer Srbije nakon završetka zvanične posjete Norveškoj.

Vučić je rekao da je "šokiran i iznenađen" odlukom Mađarske da na granici sa Srbijom izgradi zid kako bi spriječila prelazak ilegalnih migranata.

"Ne razumijem taj potez ali očekujem da ću dobiti logičan odgovor mađarskog premijera. Razgovaraćemo o tome 1. jula na zajedničkoj sjednici Vlada dvije zemlje. Ne mislim da je rješenje podizanje zidova, naročito ako neko za nešto nije kriv. Za šta je Srbija kriva, za rat u Siriji? Srbija je samo tranzitna zemlja, šta mi treba da uradimo, da podignemo zid prema Bugarskoj i Makedoniji, odakle dolaze migranti? Srbija to neće uraditi, nećemo sebe da zatvaramo i da živimo u Aušvicu", istakao je Vučić i dodao da je pitanje ilegalnih migranata prije svega pitanje za EU.

Upitan da li je Srbija bila konsultovana u vezi britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da će o toj temi govoriti sjutra ali da "ni najmanje" nije oduševljen načinom na koji se rezolucija pojavila.

"Nismo bili konsultovani oko rezolucije. Iskreno povjerenje se ne gradi političkim udarcima jedne strane. Mi ćemo odgovoriti trpeljivo i strpljivo jer to nije pitanje sile, snage i moći već naše budućnosti i koliko stvarno želite mir, stabilnost, pomirenje. Srbija to želi i tako će i nastaviti da se ponaša, samo bih volio da svi drugi razumiju i znaju da Srbija nije krpa kojom mogu da operu patos kad god im je to potrebno za unutrašnje prilike", kazao je Vučić.

Komentarišući da li je tokom posjete Norveškoj dogovorio dolazak investitora iz te zemlje u Srbiju, Vučić je kazao da o tome ne može da govori "poslije jednog dana".

"Uprkos brojnim političkim problemima koji nam se dešavaju, čini mi se da svi imaju samo riječi hvale za naše ekonomske reforme, prije svega za pad deficita. To se u protestantskim zemljama jako poštuje, oni već vide naše rezultate", rekao je premijer Srbije.