Hrvatska: Petoro uhapšeno zbog krađe maturskih ispita

Mornar je rekao da mu je žao što je ispit odložen samo osam sati prije polaganja, ali da je to bio jedini izlaz s obzirom na krađu
69 pregleda 1 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2015. 16:06h

Hrvatski ministar nauke, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je danas da je pet osoba uhapšeno zbog krađe dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

"Pet osoba, koje se dovode u vezu s krađom ispita iz hrvatskog na državnoj maturi, na obradi je u policiji", rekao je Mornar na konferenciji za novinare povodom iznenadnog odlaganja današnjeg ispita državne mature iz hrvatskog jezika.

On je ocijenio da je krađom ispita nanijeta šteta projektu državne mature i odbacio odgovornost Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koje je zaduženo za sprovođenje državne mature. Mornar je rekao da mu je žao što je ispit odložen samo osam sati prije polaganja, ali da je to bio jedini izlaz s obzirom na krađu. Prvi dio ispita - pisanje eseja, maturantima gimnazija i četvorogodišnjih stručnih škola odloženo je za sjutra.

Istarska je policija potvrdila je danas da je uhapsila pet osoba zbog sumnje da su ukrali dva primjerka ispita državne mature iz hrvatskog jezika u privatnoj srednjoj školi Jurja Dobrile u Puli. Riječ je o trojici 18-godišnjaka, jednoj 18-godišnjakinji i 43-godišnjaku.

Njih se sumnjiči za krivična djela teške krađe, skidanje službenog pečata i pomoći u počinjenju krivičnog djela, za šta je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Prema pisanju medija, na internet forumima već nekoliko dana kruže fotografije spornog eseja.

Udruženje srednjoškolaca u saopštenju je kritikovalo odlaganje ispita samo osam sati prije održavanja i zatražili izvinjenje nadležnih.

Bonus video: