Mađarska diže ogradu duž granice sa Srbijom zbog imigranata

Vučić n je istakao da ne razumije najavu podizanja zida i istakao da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živjeti u Aušvicu"
53 pregleda 7 komentar(a)
Kosovo migranti, Foto: Reuters
Kosovo migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2015. 18:52h

Mađarska će podići četiri metra visoku ogradu duž granice sa Srbijom da bi sprijčila priliv ilegalnih imigranata, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se danas suočava Evropska unija", izjavio je Sijarto na konferenciji za novinare.

Sijarto je rekao da zemalje EU tragaju za rješenjem, ali da Mađarska "ne može da priušti da još čeka", prenijela je agencija Rojters.

"Govorimo o granici od 175 kilometara, koja se fizički može zatvoriti sa četiri metra visokom ogradom. Ministar unutrašnjih poslova je dobio instrukciju da to pripremi", dodao je on.

Pripreme bi trebalo da budu završene do naredne srijede, izjavio je Sijarto, prenijela je mađarska agencija MTI.

Sijarto je naglasio da taj potez nije protivan međunarodnim obavezama, niti se njime krši neki međunarodni sporazum, navela je mađarska agencija.

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je iznenađen i šokiran najavom iz Mađarske da će podići zid duž srpsko-mađarske granice zbog problema sa migrantima, navodeći da rješenje nije u podizanju zidova, posebno zato što Srbija nije kriva za taj problem.

Vučić je za RTS rekao da će o tome razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim zvaničnicima, navodeći da je to prije svega pitanje Evropske unije, jer je Srbija tranzitna zemlja.

"Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba Islamske države, Kurda... Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugrsku i Grčku", rekao je Vučić.

On je istakao da ne razumije najavu podizanja zida i istakao da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živjeti u Aušvicu".

"Ti ljudi što su ušli u Srbiju, oni ne žele tu da ostanu. Šta hoćete od nas, prehranjujemo ih, čuvamo ih, oni ništa od toga ne žele u našoj zemlji, a sad neko još podiže zidove", rekao je Vučić.

On je naveo da ništa od toga ne razumije, ali da će razgovarati sa Orbanom i da očekuje da dobije logične odgovore.

Na jučerašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije je ukazano da je Mađarska od svih zemalja članica najviše pogođena imigraciom, dodao je Sijarto.

U međuvremenu, mađarski poslanici raspravljaju u paralementu o amandmanima na zakon o migracijama, koji predviđaju pooštravanje pravila po pitanju dobijanja statusa izbjeglice u Mađarskoj.

Mađarska je prje pet dana zaprijetila da će zatvoriti granicu sa Srbijom da bi zaustavila priliv mgiranata.

"Mislimo da nije u redu da nam šalju izbeglice, one moraju biti zaustavljene na teritoriji Srbije", izjavio je tada mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu državnom radiju Košut.

"Mi razmatramo svaku opciju, uključujući potpuno fizičko zatvaranje granica", rekao je Orban.

Vlade Srbije i Mađarske bi početkom jula trebalo da održe samit posvećen tom pitanju.

Sada nisu u pitanju granice Šengenske zone, već je vrijeme da se ojačaju spoljnje granice, dodao je Orban.

Mađarska je prošle godine primila više izbjeglica po glavi stanovnika od bilo koje druge članice EU osim Švedske - skoro 43.000. To je ogromno povećanje u odnosu na 2012. kada je njihov broj iznosio samo 2.000.

Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 imigranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 odsto njih prelaze u Mađarsku iz Srbije.

U Austriji, koja se graniči sa Mađarskom, takođe je došlo do povećanja broja migranata i ta zemlja je ove nedjelje rekla da će poslati 40 policajaca na granicu Mađarske i Srbije da bi doprineli pojačanju granične kontrole.

Bonus video: