Sud oslobodio paravojnu grupu "Simini četnici"

Sumnja se da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju, kao i da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina
84 pregleda 7 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2015. 18:54h

Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu oslobodilo je danas zbog nedostatka dokaza sedmoricu pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993. godine.

Ovo je druga prvostepena presuda, a prvom prvostepenom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje.

Optuženi su oslobođeni optužbi jer, prema stavu suda, Tužilaštvo nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Ovaj slučaj javnosti je poznat kao "Zvornik 5".

I na ovu oslobađajuću presudu, Tužilaštvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu koji će donijeti konačnu presudu.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović.

Oni se optužnicom tužilaštva za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnisti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju, kao i da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su "dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica".

Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Bonus video: