Ahmeti posredovao da se nekom biznismenu proda imovina

Zaev je primijetio da su funkcioneri DUI, za razliku od Gruevskog i njegovih saradnika, bili mnogo obazriviji u telefonskim razgovorima, što ukazuje na to da su dobro znali da su bili prisluškivani
70 pregleda 0 komentar(a)
Ali Ahmeti, Foto: Wikipedia
Ali Ahmeti, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 16.06.2015. 17:38h

Najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije Zorana Zaeva, nakon kraće pauze, nastavio je sa objavljivanjem audio zapisa iz "afere prisluškivanje", kojima je partija Albanaca, Demokratska unija za integracije, manja članica vladajuće koalicije, Alija Ahmetija optužena da je podržala premijera Nikolu Gruevskom u kriminalnim i koruptivnim radnjama.

On je zato pozvao časne ljude iz DUI-a i VMRO-DPMNE da napuste stranku i vladu kako bi pomogli u stvaranju drugačije, demokratske Makedonije.

"Ništa od toga što je Gruevski uradio, od kriminala i korupcije, do udara na ljudska prava i slobode ne bi mogao da uradi bez znanja i podrške njegovog koalicionog partnera, DUI", rekao je lider SDSM-a na konferenciji za novinare.

On je, međutim, primijetio da su funkcioneri DUI, za razliku od Gruevskog i njegovih saradnika, bili mnogo obazriviji u telefonskim razgovorima, što ukazuje na to da su dobro znali da su bili prisluškivani.

Uprkos tome, tvrdi Zaev, na snimcima ima dovoljno dokaza koji će razobličiti vladanje uske grupe u DUI-u, koja je po mnogo čemu nalikovala na vladavinu uske grupe iz okruženja Gruevskog.

"Njihova trpeljivost u vladi i kada su bili potcijenjivani upućuje na to da njihov primarni cilj nisu bili građani, njihovo glasačko tijelo, već moć, vlast, a sve radi ličnih interesa i novca", kazao je.

Na prvom snimku koji se odnosi direktno na lidera DUI Ali Ahmetija, moglo se čuti, kako je najavio Zaev, kako Ahmeti preko svojih ljudi od povjerenja, u konkretnom slučaju predsjednika ogranka DUI u Čairu Bekira Asanija, Ahmeti posreduje da se nekom biznismenu proda za 1000 eura po kvadratnom metru objekat u opštini Čair.

Takođe je dodao da je za 100.000 eura, naravno u dogovoru sa Ahmetijem, moglo da bude spriječeno rušenje objekta koji je izgrađen bez dozvole.

U drugom setu razgovora se moglo čuti kako Artan Grubi i Ali Ahmeti razgovaraju o slobodnoj zoni u Tetovu i o tome kome treba da bude dodijeljena. Iako je, kako je rekao, trebalo da dobije firma iz Turske koja je imala svu potrebu dokumentaciju, na kraju je slobodnu zonu dobila firma iz Norveške.

Obljavljeni su i razgovori o ambicijama DUI-a oko podjele mjesta u vladi, posebno oko interesovanja za ona mjesta koja mogu da donesu novac, a potcjenjuju ministarstva kao što su odbrana ili obrazovanje, ali i razgovori koji su potvrdili ustupke koje je pravila DUI kako bi ostala u vladi, pa i po cijenu da se odrekne projekata koji su bili u predizbornom programu te stranke.

Današnja 38. po redu "medijska bomba" SDSM-ovog projekta "Istina o Makedoniji" objavljena je poslije osmodnevne pauze i prva nakon neuspješnih pokušaja da se u dijalogu vlasti i opozicije, uz posredovanje EU, nađe rješenje za višemjesečnu političku krizu koja potresa Makedoniju.

Zaev je pozvao sve časne ljuce iz DUI i VMRO-DPMNE koji se, kako je rekao, ne slažu sa djelovanjem njihovih rukovodfstava da odigraju ključnu ulogu u stvaranju normalne demokratske Makedonije, integrisane u EU i NATO.

"Bez obzira na razlike, svi imamo obvezu da se borimo za zajedničku prosperitetnu budućnost za Makedoniju", poručio je Zaev i pozvao članove DUI-a da napuste vladu Gruevskog.

Zaev je najavio da će nastaviti da objavljuje "medijske bombe" sve dok ne bude formirana privremena vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore u aprilu naredne godine.

Bonus video: