Zaev uputio posljednju ponudu Gruevskom

Upozorio je i da, ako ne bude postignut dogovor za odlazak Gruevskog sa funkcije premijera u narednih desetak dana, moglo bi doći do radikalizacije otpora sa blokadom institucija, građanske neposlušnoti i prekida pregovora
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 15:17h

Lider najuticajnijeg opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev ne odustaje od zahtjeva da vanredne izbore u aprilu priprema prelazna ili tehnička vlada, a da aktuelni premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Zaev je gostujući u emisiji "360 stepeni" TV Alsat-M rekao da je to njegova posljednja ponuda koja bi mogla da se ostvari u narednih deset dana s tm da Gruevski mora da se povuče sa premijerske pozicije šest mjeseci prije održavanja prijevremenih izbora, aprila naredne godine.

"Neće biti brzih izbora. To ne može da se desi ukoliko prethodno ne bude postignut dogovor za fer i demokratske izbore," rekao je Zaev.

On je objasnio da je u Briselu predložio da se Gruevski povuče u septembru, ali da je premijer to odbio, rekao je Zaev.

Lider SDSM-a je rekao da bi nastavak dijaloga o rješenju političke krize u Makedoniji mogao da se dogodi do kraja ove sedmice, a ako niko ne pokrene inicijativu za njegovo održavanje onda će, kako je rekao, to učiniti on.

Upozorio je i da, ako ne bude postignut dogovor za odlazak Gruevskog sa funkcije premijera u narednih desetak dana, moglo bi doći do radikalizacije otpora sa blokadom institucija, građanske neposlušnoti i prekida pregovora.

Bonus video: