PODIGNUTE BEZBJEDNOSNE MJERE

Islamska država sprema napade u Prištini i Skoplju?

Iako se Priština i Skoplje pominju kao dva velika centra u regionu, osobe bliske Islamskoj državi istakle su da napade ne treba ograničiti samo na ta dva grada, prenose prištinski mediji
17 komentar(a)
Priština, Foto: Shutterstock
Priština, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 19:11h

Kosovska policija ima informacije da su osobe bliske albanskom lideru Islamske države Lavdrimu Muhadžeriju naredile da se u Prištini i Skoplju izvrše teroristički napadi, a u mjestima gdje postoje najveći rizici podignute su policijske bezbjednosne mjere, prenijeli su kosovski mediji.

Mediji podsjećaju da ove prijetnje dolaze nakon što su džihadisti sa Balkana, uključujući i Albance koji ratuju u Siriji, najavili preko video-snimka napade koji će obuhvatiti Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Srbiju i Crnu Goru, prenosi Tanjug.

Portal lajmi.net objavio je komunikaciju između odgovornih bezbjednosnih lica na Kosovu u kojoj se policiji Kosova nalaže da preduzme sve neophodne mjere kako bi se odgovorilo tim prijetnjama.

Kako objavljuje taj prištinski portal, iz komunikacije je vidljivo da jedna osoba albanske nacionalnosti iz Makedonije (ime poznato policiji i portalu), koja se trenutno nalazi u zoni sukoba u Siriji i Iraku, veoma bliska sa Lavdrimom Muhadžerijem, kontaktira sa osobama koje bi izvršile napade tokom juna na Kosovu i Makedoniji.

Ta osoba, bliska IS, kako se navodi, insistirala je da tokom terorističkih napada u Prištini i Skoplju treba nanijeti što više posljedica ljudima bez obzira na religiju i što veću materijalnu štetu.

Iako se Priština i Skoplje pominju kao dva velika centra u regionu, osobe bliske Islamskoj državi istakle su da napade ne treba ograničiti samo na ta dva grada, prenose prištinski mediji.

Policija je, kako se navodi, upoznata sa predviđenim ciljevima napada džihadista, a u pitanju su lokacije značajne za funkcionisanje života građana.

Kosovska policija je od bezbjednosnih službi dala upustva o podizanju bezbjednosnih mjera na pojedinim lokacijama gdje su najveći rizici.