Đuriću 40 godina zatvora za ubistvo Tijane Jurić

Igori Jurić, otac ubijene djevojčice, zahvalio se svima koji su od početka bili uz njegovu porodicu
166 pregleda 23 komentar(a)
Tijana Jurić, Foto: Screenshot (YouTube)
Tijana Jurić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.06.2015. 08:34h

Dragan Đurić osuđen je na 12 godina za pokušaj silovanja i na 40 godina za teško djelo ubistva. Đurić će služiti jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina, u koju će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, prenosi B92.

Presuda je danas izrečena u Višem sudu u Subotici.

Prilikom izricanja presude, predsjedavajuća Sudskog vijeća Gordana Kojić rekla je da maksimalna kazna nije izrečena pod pritiskom javnosti već zato što je Đurić izvršio najteže krivično djelo.

Kojić je rekla da je Sudsko vijeće jednoglasno odlučilo da je Đurić smanjeno uračunljiv, ali ne u bitnoj mjeri i da je kriv za pokušaj silovanja i teško ubistvo.

Kojić je, obrazlažući presudu detaljno analizirala cijeli događaj na osnovu Đurićevog priznanja, istakavši i da je on upotrebljavao silu od prvog kontakta.

Prema njenim riječima, Đurić je radio sve što je htio i mogao, a njegov umišljaj nije bio usmjeren na savladavanje otpora već na lišavanje života čime je odbačena teza odbrane da se ovde radi o pokušaju silovanja sa smrtnom posledicom.

Kojić je takođe rekla da je sudsko vijeće imalo u vidu sve olakšavajuće okolnosti ali da one u ovom slučaju nisu mogle imati uticaja na smanjenje kazne.

Ona je takođe rekla da na donošenje presude odnosno opredeljivanje kazne nije imao uticaj pritisak javnosti već da se svrha kažnjavanja jedino može ispuniti najstrožom kaznom.

"Svako nasilno oduzimanje života je tragedija, a još veća je kada je u pitanju ovako mlada osoba", rekla je Kojić.

B92 prenosi da će je advokat Dragana Đurića najavio da će se žaliti na presudu.

Igori Jurić, otac ubijene djevojčice, zahvalio se svima koji su od početka bili uz njegovu porodicu.

"Presuda je onakva kakvu sam očekivao i kakvoj sam se nadao", rekao je Jurić.

U završnim riječima tužilaštva i advokat porodice Jurić, Miro Orović zatražili su za Đurića maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Advokat okrivljenog Viktor Gostiljac rekao da on, po svemu izvedenom na suđenju, ne može da dobije maksimalnu kaznu.

Tijane Jurić ubijena je u noći između 25. i 26. jula. Njeno tijelo pronađeno je 13 dana kasnije na improvizovanom smetlištu koje se nalazi uz lokalni put koji vodi od Svetozara Miletića prema Čonoplji, odnosno 23 kilometra od mesta na kojem je oteta u Bajmoku.

Dan ranije policija je uhapsila Dragana Đurića (34) iz Surčina. On je tada priznao da je počinio ubistvo i policiju je odveo do mjesta gde je zakopao Tijanino tijelo.

Bonus video: