Dežuloviću dali otkaz preko telefona

Iz solidarnosti prema Dežuloviću, „Slobodnu Dalmaciju“ su napustile njegove kolege Jurica Pavičić i Ante Tomić
342 pregleda 4 komentar(a)
Boris Dežulović, Foto: Tacno.net
Boris Dežulović, Foto: Tacno.net
Ažurirano: 14.06.2015. 06:42h

List „Slobodna Dalmacija” je dao otkaz novinaru Borisu Dežuloviću zbog teksta koji je napisao 2012. godine.

Županijski sud u Splitu je prije nekoliko je dana donio presudu protiv „Slobodne Dalmacije“, prema kojoj je Dežulovićev tekst „Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji“ povrijedio čast, ugled i dostojanstvo desetoro tužitelja pa taj dnevni list svakom od njih treba da isplati po 15.000 kuna naknade štete.

„Slobodna Dalmacija“ je u petak uručila otkaz Dežuloviću, opravdavši to presudom, prenio je portal Index.hr.

Dežulović, dobitnik nagrade European Press Prize 2014. u kategoriji najboljeg komentara, za Fairpress je izjavio da ga je nazvao glavni urednik i kazao mu da prekidaju saradnju.

„Neka im sad gnjide pišu!“, dodao je Dežulović.

Iz solidarnosti prema Dežuloviću, „Slobodnu Dalmaciju“ su napustile njegove kolege Jurica Pavičić i Ante Tomić.

„Ne želim da radim za novinu koja je otkazala saradnju novinaru čiji je tekst proglašen najboljim u Evropi, a istovremeno angažuje komentatora koji u tekstu 34 rečenice završi s uzvičnikom. To je bipolarni poremećaj...“, kazao je Pavičić Dalmatinskom portalu.

Tomić je za N1 potvrdio otkazivanje saradnje, ali nije želio da saopšti razloge.

Kako navodi Index, sva trojica za sada ostaju u drugim izdanjima kompanije EPH Mediji, u čijem je vlasništvu „Slobodna Dalmacija“.

Hrvatsko novinarsko društvo je izrazilo „vrlo ozbiljnu zabrinutost“ zbog činjenice da je Dežulović telefonom obaviješten o otkazu, koji je okarakterisalo kao „nastavak opasnog trenda odricanja izdavača od vlastitih novinara“.

Ne ulazeći u pravni meritum tužbe i presude, HND podsjeća da je Dežulovićev tekst, kao i bilo koji drugi, objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija ni izdavač „Slobodne Dalmacije“, od objave do donošenja presude nisu ni na koji način distancirali od spornog teksta niti je iko zbog njegove objave sankcionisan.

„Stoga je logičan zaključak da je odluka o otkazu saradnje zapravo posljedica činjenice da se izdavač presudom obavezuje da isplatiti odštetu tužiteljima, te nema nikakve veze sa dosljednom odbranom profesionalnih novinarskih standarda kao ni sa zaštitom ugleda osoba pomenutih u tekstu,“ saopštio je HND.

HND: Urednici produžena ruka vlasnika

Hrvatsko novinarsko društvo je upozorilo da izdavači sve češće odbijaju da stanu iza svojih novinara u slučaju sudskih tužbi, pri tom ne sankcionišući eventualne uredničke propuste bez kojih ne bi bilo ni objave tekstova koji su predmet tužbi.

„Na taj način se pojačava utisak da urednici, umjesto prvih među jednakima u redakciji, sve više postaju produžena ruka izdavača/vlasnika, a na novinare se stvara dodatni pritisak koji, između ostalog, uzrokuje autocenzuru, čime ih se posredno prisiljava da ne rade svoj posao,“ stoji u saopštenju, koje je prenio Index.hr.

Bonus video: