Hrvatska najosjetljivija na valutna kolebanja

Moody's podsjeća da je skoro sav javni dug Bugarske i Češke u lokalnoj valuti ili u eurima, dok je 40 odsto hrvatskog duga u dolarima
81 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2015. 07:03h

Depresijacija eura u odnosu na druge valute utiče na kreditni rejting evropskih zemalja van eurozone, od kojih je Hrvatska najosjetljivija na valutna kolebanja, dok ograničene pritiske trpe i Velika Britanija i Švajcarska, navodi bonitetna agencija Moody's.

U izvještaju objavljenom na sajtu agencije, pod naslovom Uticaj slabog eura na ostatak Evrope, ocijenjeno je da su valute zemalja srednje i istočne Evrope slabile u skladu sa kretanjem eura, što je dovelo do većeg dužničkog tereta u zemljama koje imaju velika dugovanja u stranim valutama.

"U odnosu na niz valuta, apresijacija funte bila je skromna, što podrazumijeva skroman uticaj na britansku privrednu aktivnost. U slučaju Švajcarske, ukidanje granice za jačanje franka će po svoj prilici kratkoročno uticati na privredni rast", navodi Moody's, prenose svjetske agencije.

Među većim državama centralne i istočne Evrope, Hrvatska je najizloženija povećanju troškova zaduživanja u stranim valutama, ne uključujući euro.

Moody's podsjeća da je skoro sav javni dug Bugarske i Češke u lokalnoj valuti ili u eurima, dok je 40 odsto hrvatskog duga u dolarima.

„Depresijacija kune rezultira višim troškovima servisiranja duga, iako rizik refinansiranja smanjuje činjenica da je veliki dio duga u domaćim rukama, što tipično podrazumijeva manje oscilacije“, navodi Moody's.

Domaćinstva u Hrvatskoj i Poljskoj suočavaju se sa rastom troškova servisiranja dugova, s obzirom da je veliki dio hipotekarnih kredita u švajcarskim francima, što dovodi do povećanja osjetljivosti domaćinstava na buduće šokove.

Udio hipotekarnih kredita u stranim valutama u Mađarskoj je znatno smanjen nakon što je, ranije ove godine, završen proces konverzije tih kredita u domaću valutu.

Bonus video: