Naseru Oriću određen ekstradicijski pritvor

Haški tribunal je optužio Orića za zločine nad Srbima, ali ga je 2008. oslobodio po svim tačkama optužnice
8 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Icnn
Naser Orić, Foto: Icnn
Ažurirano: 11.06.2015. 15:59h

Komandantu vojske bosanskih muslimana za vrijeme rata u BiH Naseru Oriću, koji je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu potjernice iz Srbije, određen je ekstradicijski pritvor od 14 dana, potvrdio je danas za veb sajt Klix.ba načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji se nalazi u Ženevi.

"U tom periodu Orićeva odbrana ima mogućnost da dokaže zašto Orić ne bi trebalo da bude izručen", kaže Duraković.

Iako još nisu poznati svi detalji, Duraković tvrdi da je Srbija najverovatnije na neki način obnovila potjernicu koja je raspisana 3. februara 2014. i koju su tada vlasti BiH osporile.

U zvaničnom saopštenju švajcarske policije navedeno je da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

"Orića potražuju vlasti Srbije zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti", navodi se u saopštenju.

"Nalog za hapšenje, koji je izdala švajcarska Federalna pravosudna kancelarija, baziran je na zahtjevu srpskih vlasti od 3. februara 2014. Srpske vlasti sumnjiče Orića i druge pripadnike snaga bosanskih muslimana da su od 1992. do 1995. napadali srpska sela u regionu Srebrenice da bi protjerali srpsko stanovništvo, uz mučenja, tortute i ubistva", navela je švajcarska policija.

U saopštenju se dalje navodi da je Orić danas saslušan i da mu je predočen zahtjev Srbije.

Javni tužilac kantona Ženeva, koji u ovom slučaju zastupa Federalnu pravosudnu kancelariju, rekao je da će razmotriti njegovo izručenje, kao i da će od srpskih vlasti biti zatraženo da dostave dokumentaciju o navodima iz potjernice.

"Federalna pravosudna kancelarija će, prije svega, razmotriti da li je izručenje uopšte moguće. Takođe će biti istraženo da li je slučaj koji je opisan u potjernici već obuhvaćen optužnicom i suđenjem Haškog tribunala", stoji u saopštenju.

Haški tribunal je optužio Orića za zločine nad Srbima, ali ga je 2008. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Orić je uhapšen juče u Toneksu, u švajcarskom kantonu Ženeva, na osnovu zahtjeva koji je Srbija dostavila 3. februara 2014, saopštila je švajcarska Federalna pravosudna kancelarija.

Bonus video: