EU: Najuticajnije partije u Makedoniji treba da preuzmu odgovornost za krizu

Po riječima Kocijančić, neki ključni elementi dogovora, uključujući i održavanje prijevremenih izbora su dogovoreni, ali jedna od ključnih stvari koje su još na pregovaračkom stolu je precizna organizacija vlade koja treba da pripremi izbore
0 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.06.2015. 16:06h

Poltiički lideri četiri najuticajnije partije u Makedoniji treba da preuzmu odgovornost i da istupe sa kompromisnim predlogom koji će zemlju pokrenuti sa mrtve tačke, poručila je Maja Kocijančić, portparolka komesara Johanesa Hana.

Komesar Han, kazala je Kocijančić, ne planira novi susret sa makedonskim političarima, već će čekati potez makedonskih lidera.

Ona je, kako su prenijeli makedonski mediji, rekla da nažalost jučerašnji pregovori četvrocie lidera - VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM-a Zorana Zaeva, DUI-a Ali Ahmetija i DPA Menduha Tačija, nisu rezultirali dogovorom, te pozvala sve strane da bez daljeg odlaganja u interesu građana i zemlje pronađu održiv politički kompromis.

Kocijančićeva je lidere pozvala da nastupe sa konkretnim predlozima na osnovu okvirnog sporazuma koji je postignut 2. juna u Skoplju, prenijela je Radio Slobodna Evropa.

Po njenim riječima, neki ključni elementi dogovora, uključujući i održavanje prijevremenih izbora su dogovoreni, ali jedna od kljucnih stvari koje su još na pregovaračkom stolu je precizna organizacija vlade koja treba da pripremi izbore.

Kocijančićeva, međutim, nije željela da komentariše na koga se odnosila Hanova izjava kada je nakon maratonskih razgovora u Briselu rekao da je razočaran nekim političkim liderom iz Makedonije.

Bonus video: