Naser Orić uhapšen u Ženevi

Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, a prije raspisivanja potjernice, izjavio da će ga "Srbija i RS proganjati dok je živ"
152 pregleda 0 komentar(a)
Naser Orić, Foto: Icnn
Naser Orić, Foto: Icnn
Ažurirano: 10.06.2015. 19:23h

Bivšeg komandanta muslimanskih snaga u Bosni Nasera Orića uhapsila je danas švajcarska granična policija u kantonu Ženeve, rekao je portparol policije, prenosi švajcarska agencija ATS.

Kako je rekao portparol Orić je predat ženevskoj policiji a zatim stavljen na raspolaganje Saveznom birou pravde (OFJ). Uhapšen na carinskom prelazu Toneks-Valar (Thonex-Vallard).

Sarajevski portal Klix. javio je ranije da je bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen danas u Bernu. Prema tvrdnjama ovog portala, Orić je uhapšen po potjernici Republike Srbije.

Interpol Beograd raspisao je međunarodne potjernice za bošnjačkim komandantima u Srebrenici Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem u februaru 2014. godine zbog sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Centrala Interpola u Lionu je početkom marta 2014. godine povukla međunarodne potjernice protiv ratnog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića, te ratnog šefa policije u tom gradu Hakije Meholjića te Amira Mehmedovića.

Naser Orić, koji je pred Sudom u Hagu pravosnažno oslobođen odgovornosti za zločine nad Srbima, a prije raspisivanja potjernice, izjavio da će ga "Srbija i RS proganjati dok je živ".

Bonus video: