Nikolić: Srbija idealan posrednik između EU i Rusije

Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala rekao da kad bi se svi sukobljeni u svijetu na neki način oslonili na Srbiju, "ne bismo imali vremena da spavamo noću"
198 pregleda 3 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Mahmud Abas, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Mahmud Abas, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.06.2015. 17:30h

Srbija je, kao predsjedavajuća OEBS-om, idealan posrednik između EU i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Predsjedavamo OEBS-om. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsjedavajući je Srbija. Poslije nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom", rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

On je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas.

"Princip je međunarodno pravo. I ko takvu Srbiju želi za neutralnog medijatora u razgovrima i pregovorima, Srbiju uvijek ima kao na dlanu", rekao je Nikolić.

Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala rekao da kad bi se svi sukobljeni u svijetu na neki način oslonili na Srbiju, "ne bismo imali vremena da spavamo noću".

Navodeći kao primjere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruzuju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge.

"Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rješavanja problema", rekao je Niklolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.

On je istakao i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i ulaže maksimalne napore da taj proces počne što prije.

"Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima", rekao je Nikolić.

Otvorena nova palestinska ambasada u Beogradu

Palestinski predsjednik Mahmud Abas danas je zajedno sa Nikolićem otvorio novu zgradu Ambasade Palestine u Beogradu.

Oni su zajedno ispod kišobrana simbolično otkrili crnu ploču sa natpisom na kome piše na arapskom i na srpskom da su njihove ekselencije predsjednici Palestine i Srbije Mahmud Abas i Tomislav Nikolic "otvorili novu zgradu države Palestine 10. juna 2015. godine".

Ceremoniji na Senjaku prisustvovali su pored ambasadora Palestine u Beogradu Mohameda Nabhana i članovi diplomatskog kora.

Bivša SFRJ bila je jedna od prvih zemalja koja je priznala Palestinu kao državu nakon proglašenja 1988, a Srbija je jedina od bivših jugoslovenskih republika koja je u novembru 2012. podržala rezoluciju kojom je Palestina dobila status države posmatrača u UN.

Abas: Palestina se zalaže za pregovore sa Izraelom

Predsjednik Palestine Mahmud Abas izjavio je danas u Beogradu da se Palestina uvijek zalaže za pregovore sa Izraelom, jer smatra da je to jedini put za rješenje sukoba.

Abas je, odgovarajući na pitanja novinara poslije sastanka sa Nikolićem, rekao da Palestina, da bi se pregovori nastavili, samo traži da se zaustavi naseljavanje na njihovoj teritoriji.

"Da bi smo obnovili pregovore samo tražimo da se zaustavi naseljevanje na našoj terioriji, a to je legitman zahtjev i cijeli svijet to poštuje i ne prihvata naseljavanje", istakao je palestinski predsjednik.

On je rekao da nije istinita tvrdnja izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da Izreal šest godina pokušava da razgovara sa Palestinom i da želi pregovore.

"Mi 60 godina dajemo incijativu za pregovore i ne vjerujemo da postoji drugi način za postizanje cilja", rekao je Abas i naglasio da se Palestina zalaže za pregovore sa Izraelom jer smatra da taj sukob treba rješavati mirnim putem.

"Odbijamo svako privremeno rješenje i predloge o uspostavljanju privremenih granica. Zahtjevamo sprovođenje političkih, ekonomskih i bezbjednosnih sporazuma između Izreala i Palestine koji Izrael neprestano krši", rekao je Abas.

On je poručio da Palestina traži oslobođenje svih palestinskih zarobljenika.

Bonus video: