Makedonija očekuje osvetničke akcije u Kumanovu

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mjere bezbjednosti", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski, navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte"
56 pregleda 4 komentar(a)
Kumanovo, Foto: Beta-AP
Kumanovo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.06.2015. 15:48h

Makedonska policija ima "operativna saznanja" da pristalice "kumanovske grupe" spremaju osvetničke napade u Makedoniji. Policija podigla mjere bezbednosti.

"Imamo operativna saznanja i u vezi sa tim uputili smo naređenja da se podignu mjere bezbjednosti", rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski, navodeći da planovi ove, neimenovane grupe, obuhvataju "otmice funkcionera MUP-a i napade na vitalne državne objekte", javlja agencija Meta, a prenosi RTS.

Makedonski bezbjednosni izvori nisu mogli da ocijene u kojoj su mjeri ozbiljne informacije na osnovu kojih je policija podigla nivo pripravnosti, ali su, od sukoba u Kumanovu prije mjesec dana, brojne albanske formacije, putem interneta, najavljivale osvetu za smrt desetorice pripadnika "kumanovske grupe".

Upozorenje je uslijedilo svega nekoliko sati pošto je tužilaštvo u Skoplju najavilo da će proces protiv zarobljenih pripadnika "kumanovske grupe" početi na jesen, kao i da će biti optuženi za terorizam.

Ni mjesec dana nakon sukoba u Kumanovu nije sasvim jasno kakve je motive imala grupa naoružanih Albanaca, koja se u tom gradu sukobila sa makedonskim snagama bezbjednosti.

Sahrana nekih od njih, održana na Kosovu, poslužila je za paradiranje uniformi Oslobodilačke nacionalne armije, koja je rasformirana Ohridskim sporazumom 2001. godine.

B92.net

Bonus video: