NATO: Podržavamo Kosovske bezbjednosne snage u njihovom aktuelnom mandatu

"Ako bi taj mandat bio promijenjen, Sjevernoatlantski savet će morati da preispita nivo angažmana NATO na Kosovu. Mi ne možemo da predvidimo odluke Sjevernoatlantskog savjeta", naveo je zvaničnik NATO-a
1 komentar(a)
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
NATO ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.10.2018. 10:24h

NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u njihovom sadašnjem mandatu, a ako bi se taj mandat promijenio, Sjevernoatlantski savjet moraće da preispita nivo angažovanja NATO na Kosovu, izjavio je juče neimenovani zvaničnik NATO za Rojters.

On je u odgovoru putem mejla britanskoj agenciji povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji KBS u vojsku naveo da je na kosovskim vlastima da odluče o bilo kakvoj promjeni strukture, mandata i misije KBS.

"NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u njihovom aktuelnom mandatu. Ako bi taj mandat bio promijenjen, Sjevernoatlantski savet će morati da preispita nivo angažmana NATO na Kosovu. Mi ne možemo da predvidimo odluke Sjevernoatlantskog savjeta", naveo je zvaničnik NATO-a.

Skupština Kosova je juče glasala za formiranje nacionalne armije od 5.000 pripadnika iako srpska manjina smatra da je to nezakonito.

Srpski poslanici su ranije blokirali svaki takav potez, govoreći da je za osnivanje nacionalne vojske potrebna promjena ustava.

Međutim, tri vladina predloga zakona koje je parlament juče usvojio, unapređuju mandat lako naoružanih Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) tako da one postaju nacionalna vojska. Ta transformacija, smatra vlada, ne zahtijeva nikakve promjene ustava.

Predlozi su usvojeni sa 98 glasova „za” u parlamentu od 120 mjesta, iako je 11 srpskih poslanika bojkotovalo glasanje. Biće potrebno drugo glasanje u narednih nekoliko dana.

„Tri zakona imaju jedan zadatak, da zaštite teritorijalni integritet Kosova, da zaštite građane svih zajednica na Kosovu“, rekao je premijer Ramuš Haradinaj prije glasanja. Na Kosovu je stacionirano 4.000 pripadnika NATO snaga.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je skupština Kosova usvojila zakone o vojsci da bi prijetila Srbima i Srbiji. On je kazao da dok je Rezolucija savjeta bezbjednosti UN 1244 na snazi, na Kosovu ne može biti nikakve druge oružane sile osim Kfora.

„Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je prijetnja miru i prilika da ponove svoje zločine“, rekao je Vulin. Prema usvojenim zakonima, nova vojska Kosova će imati pet hiljada aktivnih pripadnika i tri hiljade rezervista. Postojeće BSK se sastoje od 2.500 pripadnika koje obučava NATO, a zaduženi su za angažovanje u kriznim situacijama, uklanjanje eskplozivnih naprava i civilnu zaštitu.

NATO kaže da zasada nema planove da napušta Kosovo, ali je poručio da bi bilo kakva promjena statusa BSK mogla dovesti do smanjenja snaga Alijanse.

„O bilo kakvoj promjeni strukture, mandata i misije BSK odlučuju kosovske vlasti“, izjavio je jedan zvaničnik NATO za Rojters.

„NATO podržava trenutni mandat BSK. Ako bi se on mijenjao, Sjevernoatlantski savjet će morati da preispita nivo angažovanja NATO–a na Kosovu. Mi ne možemo prejudicirati odluke Savjeta“, rekao je.

Zvaničnik u sjedištu Atlantskog saveza u Briselu rekao je agenciji Beta da je „važno da svaki pokušaj vezan za mandat BSK bude sproveden uz potpune konsultacije sa svim zajednicama na Kosovu i NATO saveznicima“.

Upućeni diplomatski izvori u Briselu su kazali da „sve govori da ni NATO, ni SAD baš nisu oduševljeni pokušajem vlade u Prištini da, ipak, krene u formiranje armije Kosova“ jer bi to moglo ugroziti dijalog s Beogradom, prenijela je Beta.

Bonus video: