Stojanović: Teroristi spremaju napade u Srbiji

Stojanović je za "Večernje Novosti" kazao da bi udar trebalo da liči na klasičan teroristički akt radikalnih islamista, ali pravi cilj je uklanjanje opasnih svjedoka koji bi mogli da daju krunske dokaze protiv bivših lidera OVK, pozicioniranih u kosovskim institucijama
5 komentar(a)
Momir Stojanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Momir Stojanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.06.2015. 08:54h

Predsjednik Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Srbije Momir Stojanović rekao je da teroristi sa Kosova planiraju da izvedu tri teroristička napada na jugu i u centralnoj Srbiji kako bi uklonili svjedoke protiv OVK.

Stojanović je za "Večernje Novosti" kazao da bi udar trebalo da liči na klasičan teroristički akt radikalnih islamista, ali pravi cilj je uklanjanje opasnih svjedoka koji bi mogli da daju krunske dokaze protiv bivših lidera OVK, pozicioniranih u kosovskim institucijama.

"Sve dok ne budu uklonjeni ključni svjedoci, bivši pripadnici OVK neće dozvoliti formiranje novog suda za ratne zločine na Kosmetu. Pominje se da bi sud mogao da bude osnovan u septembru, što bi značilo da imaju dva-tri mjeseca za uklanjanje svjedoka", kazao je Stojanović za "Večernje Novosti" i dodao da je to bila pozadina nedavnih sukoba i u Kumanovu, gdje su svjesno žrtvovali jedan broj Albanaca da bi likvidirali nezgodne očevice.

Zadatak bezbjednosnih službi je po mišljenju Stojanovića da otkriju da li postoji ikakva veza između boraca Islamske države koji su se vratili iz Sirije i Iraka, i političkih lidera na Kosovu, jugu Srbije i u Raškoj, koji kako ističe zagovaraju secesionizam i cijepanje Srbije.

"Pitanje je da li vjerski fanatici mogu da budu instrumentalizovani radi odvajanja dijela teritorije Srbije. Ako mogu, to je veoma opasno. Prema obavještajnim podacima, na stranim ratištima, za Islamsku državu se do sada borilo oko 300 građana sa Kosova i metohije i oko 90 njih iz Raške oblasti, dok je u Ukrajini ratovalo oko 30 pripadnika četničkog pokreta. Kontakte koje ostvaruju na ratištu, održavaju i po povratku u Srbiju. Kada se tome doda i veliki broj boraca Islamske države iz BiH, može se reći da je prostor Balkana veliki bezbjednosni izazov", kazao je Stojanović.

Bonus video: