Papa: Da više nikad ne bude rata

“Sarajevo nazivaju zapadnim Jerusalimom”, kazao je papa novinarima u avionu na letu do Sarajeva. “To je grad veoma različitih etničkih i vjerskih kultura. To je grad koji je tokom svoje istorije mnogo propatio. Sada je na divnom putu mira”
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2015. 13:07h

Papa Franjo, koji boravi u posjeti BiH, poručio je sa stadiona Koševo gdje je služio misu pred gotovo 70.000 ljudi, da nikad više ne bude rata i da su te riječi još jedan vapaj iz grada i zemlje koja je u nedavnoj prošlosti doživjela strahovite ratne patnje.

On je pozvao na slogu, praštanje i gradnju mira.

Od muslimana, pravoslavaca i katolika zatražio je da ostave za sobom "duboke rane" iz bosansko-hercegovačke prošlosti i da zajednički rade na mirnoj budućnosti, istakao da je dijalog najbitnija stvar, a političarima ukazao da su odgovorni za "plemeniti zadatak" da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći na čuvanju temeljnih ljudskih prava.

"U promociji mira moramo biti umjetnici, elastični, strpljivi i moramo se zalagati da sačuvamo jednostavnost srca...Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga", poručio je i dodao da "mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima" imaju važnost koja doseže daleko izvan granica BiH, kao i da su to reči koje mogu zaceliti najdublje rane, ali zajedničkim koracima...

“I u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi.To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata, koji se vodi u 'djelovima' pa se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima,“ rekao je Papa u svojoj propovedi.

Postoje neki koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati takvu klimu, posebno oni koji nastoje da izazivaju sukobe među različitim kulturama i civilizacijama i oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje, ukazao je on.

Ali, upozorio je papa, rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima, podrazumijeva prisilno napuštanje domova, razrušene kuće, ulice i privredne objekte, podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote.

"Blago mirotvorcima", podsjetio je papa na riječi Isusa Hrista, koje su, dodao je, uvijek vredan poziv.

"Stvarati mir, svojevrsno je umijeće. Blaženi su oni koji siju mir svagdašnjim radom. Upravo oni će se zvati sinovima Božijim. Mir je djelo pravde. Novi Zavjet nas uči kako je savršeno djelo pravde: ljubiti bližnjega svoga kao sebe samog. Istinska bi pravdenost bila - činiti osobi, narodu, sve ono što bih volio da se čini meni i mom narodu", kazao je papa i pozvao na praštanje, mir i slogu, istakavši da je mir dar Božiji.

On se danas molio za milost svima, za pravednost, stvaranje mira a ne rata i nesloge.

Tokom mise, kako prenose BiH mediji, papa je sjedeo na specijalno izrađenoj stolici u odori sa posebnom simbolikom.

Misu je služilo i desetine biskupa i veliki broj sveštenika iz BiH i drugih zemalja, učestvovala su i tri crkvena hora a pratio ih je veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio je papi ključeve Grada Sarajeva.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, poručio je danas iz Srajeva da je dijalog najbitnija stvar i bosanskohervegovačkim političarima ukazao da su odgovorni za "plemeniti zadatak" da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći na čuvanju temeljnih ljudskih prava.

Papa Franjo, koji se nalazi u jednodnevnoj državničkoj i pastoralnoj posjeti Sarajevu pod motom "Mir vama", dočekan je ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine uz najvše državničke počasti i tokom susreta sa državnim vrhon naglasio da je radostan sam što je u gradu grad "koji je mnogo propatio u krvavim sukobima", ali koji je ponovo postao mjesto dijaloga i suživota.

Papa se poklonio pred zastavom zemlje domaćina, odajući i na taj način počast državi čiji je danas gost.

"U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te podsticaji kojima se to njeguje i srdačni odnosi, imaju važnost koja seže van granica BiH. Ovome se daje svjedočanstvo cijelom svijetu da je saradnja među religijama itekako moguća, kako pluralizam može podstaknut i rješavanje najdubljih problema i kako se najdublje rane mogu zacijeliti zajedničkim hodom", rekao je papa.

Posebno je istakao utisak koji je na njega ostavio susret sa djecom na aerodromu.

"Muslimani, katolici i ostale manjine - svi zajedno. Radosni. Puni nade,” kaže papa i dodaje da su političari pozvan da budu prvi koji će služiti svojim zajednicama, radeći da budu prvi koji će početi napredak.

Na taj način se, prema njegovim riječima, može izgraditi društvo u kojem će se rješavati problemi.

"Da bi se ovo ispunilo preko je potrebna jednakost svih građana", smatra papa Franjo.

Čini se da je papa prenio dio nade i na građane BiH.

“Ako ništa drugo, papina poruka može uticati na obične ljude, koji ne mogu odlučiti da li su rođeni kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, ali mogu izabrati ako žele da budu dobri ili loši ljudi”, kazao je za Rojters Filip Maršić, katolički sveštenik iz Dervente koji je došao u Sarajevo radi mise.

“Ako izaberu ovo drugo, možda Bosna ima budućnost”.

Šef vatikanske države je naglasio potrebu za razgovorom, otkrivanje bogatstva svakoga, pri tome poštujući svakog pojedinca, i podsjetio da su otvorene i velike rane nedavne prošlosti, ali da se na budućnost "može gledati sa nadom", dok je za Srajevo, ali i BiH, rekao je da ima poseban značaj za Evropu i cijeli svijet.

"Vjekovima su ovdje prisutne zajednice koje propovijedaju različite vjere, ponosne na svoju tradiciju. On predstavlja raskršće kultura i vjera. To zahtjeva da se uvijek grade novi mostovi kako bi se osigurali čisti i civilizovani odnosi", naglasio je poglavar Rimokatoličke države.

"Dolazim nakon istorijske posjete Ivana Pavla II i drago mi je vidjeti napretke. Važno je nezadovoljiti se postignutim i utvrditi kako učvrstiti dalji napredak. Saradnja međunarodne zajednice, posebno EU i svih država i organizacija", poručio je papa koji smatra da su BiH dio Evrope, te da su samim tim "uspjesi Evrope uspjesi BiH".

Šefa vatikanske države je ispred Predsjedništva BiH, u ime brojne bosansko-hercergovače delegacije dočekao predsjedavajući Predsedništva Mladen Ivanić koji je potom naveo da je BiH "mjesto susreta, mjesto različitih kultura i zajednica, mjesto u kojem narodi dijele istu istoriju, ali da to nije uvijek bilo tako".

Ivanić je naglasio da se želi izgraditi nova BiH, "po mjeri čoveka", te izrazio nadu da su sukobi i neslaganja iza njih i slijedi period razumijevanja, prenijela je Fena.

Kuriozitet ove posjete je da je papa želio da iskaže svoju skromnost tako što je odbio da se vozi s aerodroma do zgrade Predsjedništva BiH u skupom vozilu, zbog čega se uz veliko policijsko obezbjeđenje prevezao u malom putničkom automobilu marke Ford Fokus.

Ispred zgrade Predsedništa BiH okupio se i veliki broj građana, turista i vjernika iz BiH, ali i ostalih zemalja regiona i šire, koji su došli da pozdrave i iskažu poštovanje papi Franju.

Prethodno, na sarajevskom aerodromu papu je dočekala višečlana delegacija koju su predvodili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luiđi Pežuto.

Puljić: Papina posjeta ohrabrenje za opstanak Hrvata u BiH

Poglavar katolika u BiH kardinal Vinko Puljić izjavio je da je dolazak pape u BiH ohrabrenje opstanku Hrvata u toj zemlji i gradnji mira s Bošnjacima, Srbima i ostalima u multinacionalnoj BiH koja je u prošlom vijeku pretrpjela ratove.

"Sa žalošću konstatujem da je Katolička Crkva prepolovljena na ovim prostorima, svakim danom nas je sve manje. Vaše očinske riječi daju nam snagu da živimo ovdje i s drugima radimo na izgradnji mira i dijaloga", poručio je vrhbosanski nadbiskup Puljić Papi, prenosi agencija Hina.

Papi Franju je priređen svečani doček, uz crveni tepih i vojne počasti, javljaju loklani mediji i primjećuju da je odmah po dolasku na aerodrom priredio jedno od svojih uobičajenih iznenađenja, zadržavši se mimo protokola s djecom odjevenom u narodne nošnje iz svih djelova BiH i članovima kulturno-umjetničkih društava.

Iako ih je bilo oko 140, papa Franjo prišao je svakom od njih, pružio ruku i pozdravio se, a zastao je i da sasluša djevojčicu koja je stajala u redu kako pjeva, piše Dnevni avaz.

“Sarajevo nazivaju zapadnim Jerusalimom”, kazao je papa novinarima u avionu na letu do Sarajeva. “To je grad veoma različitih etničkih i vjerskih kultura. To je grad koji je tokom svoje istorije mnogo propatio. Sada je na divnom putu mira”.

Posjeta šefa vatikanske države bosanskohercegovačkoj prijestonicu najveći događaj u godini kada se navršavaju dvije decenije od Dejtonskog sporazuma.

Treći papinski pohod BiH ujedno je prva takva posjeta koja ima i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Izraze srdačne dobrodošlice papi su uputili i mediji na svojim naslovnim i internet stranama.

"Dobro nam došao papa", veliki je naslov kojim je dolazak Svetog Oca u subotu najavio "Dnevni avaz", koji ističe da Franjo dolazi u BiH s namjerom da tu zemlju uvede u porodicu evropskih naroda.

"Dočekujemo ga skromno, ali s puno ljubavi", piše na naslovnoj strani lista "Oslobođenje", prenoseći poruku vrh bosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Sarajevske ulice odišu pravom prazničnom atmosferom uz brojne plakate s likom pape Franja i njegovim fotografijama kao i geslom posjete - "Mir vama".

Uz zastave Vatikana sve saobraćajnice kojima će proći kolona vozila s papom Franjom ukrašene su i zastavama BiH.

Jasno su vidljive pojačane mjere bezbjednosti, jer je uz sve lokacije koje će papa posjetiti raspoređen veliki broj policajaca u uniformama.

Po nezvaničnim informacijama, oko šest hiljada pripadnika raznih policijskih i bezbjednosnih agencija angažovano je na pripremama za papinu posjetu.

Galerija

Bonus video: