Hodočasnici i turisti preplavili Sarajevo

"To je čovjek koji gradi mostove, koji želi miran suživot u ovom prekrasnom gradu, da se više nikada ne ponovi ono što se dešavalo ranih '90. Papa Franjo, dobrodošao u Sarajevo. Vole te svi - i muslimani i katolici, pravoslavci i agnostici.", riječi su turiste iz Hrvatske
16 komentar(a)
papa Franjo Sarajevo, Foto: Beta/AP
papa Franjo Sarajevo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.06.2015. 15:58h

Veliki broj hodočasnika i turista iz raznih djelova svijeta, najviše iz Hrvatske, stigli su u Sarajevo kako bi dočekali papu Franja, koji u bosanskohercegovačku prijestonicu dolazi sjutra, izvještavaju lokalni mediji i prenose njihovu radost što će imati priliku da vide i čuju poglavara Rimokatoličke crkve.

Stigle su porodice, ali i mladi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Kanade, Australije, Njemačke, Austrije...od kojih su neki došli čisto turistički, a onda saznali za papin pohod i odlučili da ostanu koji dan duže, objavio je portal Klix.ba.

"Mislim da je predivno što dolazi. Nadamo se da će doprinijeti miru ovdje i u regionu, jer ste to zaslužili i drago nam je što ga dočekujete raširenih ruku. Pozdravljam vas na španskom jeziku jer je papa iz Argentine. Želimo mir BiH i cijeloj regiji. Bog vas blagoslovio", rekao je jedan od turista tokom obilaska Sarajeva.

Veliki broj autobusa već je stigao i stići će tokom dana sa hodočašnicima iz svih krajeva regiona, od kojih će većina prisustvovati misi na stadionu Koševo.

"Veoma je značajno što papa dolazi u Sarajevo. Meni je drago što ne ide u Pariz, Berlin, Madrid, pa čak ni u moj Zagreb. To je čovjek koji gradi mostove, koji želi miran suživot u ovom prekrasnom gradu, da se više nikada ne ponovi ono što se dešavalo ranih '90. Papa Franjo, dobrodošao u Sarajevo. Vole te svi - i muslimani i katolici, pravoslavci i agnostici. Radujemo se", riječi su turiste iz Hrvatske.

Papa Franjo doputovaće sjutra u jednodnevnu posjetu Sarajevu gdje će ga, prema očekivanjima, dočekati više od 65 hiljada vjernika iz svih država regiona.

Predsjednik Organizacionog odbora za doček pape i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović potvrdio je da su sve organizacione pripreme, protokolarne i tehničke, završene i BiH je spremna za veliki događaj.

Čović je ocijenio da Sarajevo očekuje papu u posebnoj atmosferi, a njegova poruka uoči posjete "Mir vama" osjeti se na cijeloj ruti kojom će papa proći.

Treći papinski pohod BiH ujedno je prva takva posjeta koja će imati i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Bonus video: