ISPRED KRACIJA ERLAJNSA

Er Srbija lider u regionu po poslovanju

Saradnjom sa crnogorskim aerodromima i Montenegro erlajnsom su zadovoljni, iako dodaju da ima prostora za još bolju saradnju
15 komentar(a)
Er Srbija, Foto: Beta/AP
Er Srbija, Foto: Beta/AP
14.02.2019. 22:07h

Er Srbija prvi put je pretekla svog dosad najozbiljnijeg regionalnog konkurenta Kroaciju erlajns, pošto je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona eura, a u prvoj punoj godini poslovanja prihodi srpske avio kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona eura, pišu danas regionalni mediji.

Kako prenosi portal SEEbiz, Er Srbija je u prva tri mjeseca ove godine imala prihod od 39 miliona eura, što je za 12 miliona eura više, odnosno 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Bilježi se i znatan rast broja putnika pa je Er Srbija prvi put pretekla svog dosad najozbiljnijeg regionalnog konkurenta Kroaciju erlajns. 

Ova godina trebalo bi takođe da bude veoma dobra jer je nedavno, između ostalog, najavljeno da će do kraja godine njeni avioni početi da lete za SAD, a osim toga, rast je podstaknut razvojem mreže linija i proširenjem ugovora o zajedničkim letovima (code share partnerstva). 

Popunjenošću kapaciteta su izuzetno zadovoljni, kažu iz Er Srbije za SEEbiz. 

"Zadovoljni smo popunjenošću kapaciteta na svim linijama. Naša prosječna popunjenost kapaciteta za prevoz putnika na svim linijama je tokom godine iznosila 67 procenata, što predstavlja uvećanje od tri procenta u odnosu na 2013. godinu", kažu u Er Srbija.

"To je relativno dobar rezultat imajući u vidu da smo u istom periodu ostvarili znatno uvećanje kapaciteta za prevoz putnika od 74 procenta. U okviru našeg letnjeg reda letenja za 2015. godinu linije ka Tivtu i Podgorici će u jeku sezone imati najveći broj posvećenih letova, što svakako reflektuje stvarnu tražnju za letovima odnosno mjestima na ovim linijama", poručuju iz kompanije. 

Tokom leta jedna od važnijih desetinacija za Er Srbiju jeste Crna Gora i zato će ljetnja sezona u srpskom nacionalnom avio-prevozniku biti podijeljena u tri dijela. 

"Do 15. juna Er Srbija će obavljati 14 letova nedjeljno za Tivat, dok će u jeku sezone, od 15. juna do 15. septembra, obavljati čak 26 letova nedjeljno ka ovom aerodromu na popularnom ljetnjem odredištu. Linija ka Tivtu će ujedno u tom periodu biti najfrekventnija u našoj cjelokupnoj mreži", kažu u Er Srbija.

Dodaju da interesovanje za letove ka Podgorici ne zavisi u tolikoj mjeri od "sezonalnosti", tako da će tokom trajanja ljetnjeg reda letenja imati konstanti broj od 21 let nedjeljno ka glavnom gradu Crne Gore.

Saradnjom sa crnogorskim aerodromima i Montenegro erlajnsom su zadovoljni, iako dodaju da ima prostora za još bolju saradnju. 

Zadovoljni su i popunjenošću letova za Hrvatsku. 

"Ljetnjim redom letenja smo ponovo uveli letove ka tri destinacije na hrvatskom primorju - Splitu, Puli i Dubrovniku. Za sada smo zadovoljni popunjenošću letova za Split i Dubrovnik, koje smo ponovo uspostavili u toku ovog mjeseca. Letove ka Puli ćemo početi od 16. juna i vjerujemo da će biti maksimalno popunjeni, budući da je ta linija najbrži, najlakši i najpovoljniji način da turisti, ali i poslovni ljudi, iz Srbije stignu do cijele Istre", kažu iz Er Srbije. 

S obzirom na atraktivnost Dubrovnika, bilo je informacija da je Er Srbija ponudila frekventnije povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom tokom cijele godine, ali iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika zasad odbacuju takvu mogućnost. 

"Za sada imamo tri leta nedjeljno između Beograda i Dubrovnika, dok ćemo u jeku sezone obavljati četiri leta nedjeljno. Letove za Dubrovnik ćemo obavljati do 24. oktobra, odnosno do kraja ljetnjeg reda letenja. Za sada ne planiramo da uvrstimo ovu destinaciju u zimski red letenja", zaključuju iz Er Srbije.