ZBOG SPORNE UREDBE

Partija Željka Komšića napušta vladajuću koaliciju u Federaciji BiH

Demokratska fronta Željka Komšića u Vladi Federacije BiH ima četiri ministra, za koja je najavio da će takođe biti povučena
1 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.02.2019. 22:14h

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da "više nema parlamentarne većine u Federaciji BiH i da će Predsjedništvu DF-a danas predložiti da raskine koaliciju na nivou Federacije BiH".

Komšić je rekao da ni premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) više nema podršku DF-a.

"SDA i HDZ mogu napraviti novu parlamentarnu većinu. Više ih je, jači su i neka traže nove partnere",  izjavio je danas Komšić.

Komšić je izrazio takav stav nakon što je danas Vlada Federacije usvojila Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima. 

Prema toj Uredbi, upravljačke strukture u kompanijama koje su u većinskom vlasništvu države imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri, čemu se DF ranije protivio tvrdeći da resorna ministarstva moraju biti odgovorna za rad javnih preduzeća koja su u njihovom resoru. 

Demokratska fronta Željka Komšića u Vladi Federacije BiH ima četiri ministra, za koja je najavio da će takođe biti povučena. 

Nakon prošlogodišnjih održanih opštih izbora u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) i DF oformili su vladajuću koaliciju u Federaciji BiH. 

Komšić je danas rekao da će DF raskinuti koaliciju na nivou Federacije BiH, ali da će ta stranka ostati partner u vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovni, "jer podržava britansko-njemačku inicijativu o reformama u BiH".

Zvanično, DF će se o Komšićevom predlogu o raskidu koalicije izjasniti večeras, nakon što bude održana sjednica Predsjedništva te stranke.