BiH spremna za posjetu pape Franja

Sve vezano za posjetu je do tančina isplanirano pa i to kad će i gdje stanovnici Sarajeva odlagati smeće
73 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2015. 17:44h

Papa Franjo doputovaće u subotu u jednodnevnu posjetu Sarajevu, po svemu sudeći ne slučajno odabranu destinaciju u godini kada se navršavaju dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, da bi uputio poruku mira, pozvao na suživot i podržao ekumenski i međureligijski dijalog.

U Sarajevu su u toku su posljednje pripreme za papin doček. Ništa se ne prepušta slučaju, pa će posjetu šefa vatikanske države i poglavara Rimokatoličke crkve obezbjeđivati čak 10.000 pripadnika bezbjednosnih službi i žandarmerija Vatikana.

Toga dana od ranih jutarnjih sati bosanska prijestonica biće praktično pod opsadom.

Od 07 do 20 sati sarajevske ulice na glavnoj trasi kretanja pape biće blokirane i saobraćaj će se odvijati po posebnom režimu.

Sve vezano za posjetu je do tančina isplanirano pa i to kad će i gdje stanovnici Sarajeva odlagati smeće.

U noći između srijede i četvrtka iz Ankone u Split je dopremljen čuveni papamobil.

Centralna manifestacija dočeka i papino obraćanje planirano je na stadionu Koševo, gdje se očekuje prisustvo 65.000 vjernika iz BiH i država regiona.

Za razliku od svojih prethodnika, papa Franjo ne putuje puno i ovo će mu biti tek osmo putovanje u inostranstvo za dvije godine.

Papa u Sarajevo dolazi nakon posjeta Šri Lanki i Filiipinima, Turskoj, Francuskoj, Albaniji, Južnoj Koreji, te Izraelu, Jordanu i Palestini.

Franjo je uoči dolaska u BiH poručio da dolazi katolicima, ali i svima drugima u Sarajevu i BiH.

"Dolazim među vas uz Božju pomoć da vjernike katolike utvrdim u vjeri, da iskažem podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu te iznad svega da ohrabrim za miran suživot u vašoj zemlji", rekao je papa u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak.

"Dolazim kao brat i glasnik mira, kako bih svima izrazio, naglašavam svima, svoje poštovanje i svoje prijateljstvo", poručio je papa.

Na sarajevskom aerodromu papu će dočekati hrvatski član tročlanog Predsjedništva BiH Dragan Čović i kardinal Vinko Puljić.

Po dolasku papa će se uputiti u zgradu Predsjedništva BiH gdje će biti upriličena ceremonija dobrodošlice, a potom će se obratiti vlastima BiH.

Iz zgrade Predsjedništva poglavar Rimokatoličke crkve uputiće se ka stadionu Koševo, gdje će biti održana misa, a potom ručak i susreti sa sveštenstvom i monasima.

Jedan od glavnih momenata papine posjete koja će trajati desetak sati, biće popodne kada je zakazan međuvjerski sastanak. Papa Franjo će razgovarati s predstavnicima katoličke, pravoslavne, muslimanske i jevrejske vjere.

Pedesetčetvoročlanu delegaciju Srpske pravoslavne crkve predvodiće vladika bosansko-hercegovački Grigorije.

Na stadionu Koševo, na 25 metara visokom postolju postavljen je oltar, posebno izrađen za ovu priliku u Tomislavgradu.

Na jednostavnoj bijeloj podlozi, pismom bosančicom ispisano je "Zdravo tijelo Isusovo", a posebno za ovu priliku izrađeni su kalež (misna posuda), procesijski krst i dva svijećnjaka. Tu je i posebno za papu izrađena stolica od hrastovine iz majstorske radionice u Zavidovićima, dar, kako je navedeno, dvojice Bošnjaka.

Predviđeno je i da binom i oltarom dominira veliki krst s raspetim Hristom.

Krst je težak oko 250 kilograma i takođe je izrađen od hrastovine.

Za susret s papom u Srajevu prijavilo se čak 4.550 mladih, odnosno 150 grupa iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije.

Za potrebe papine posjete izrađeno je 15.120 različitih akreditacija sa posebnom vrstom zaštite kako ne bi mogle biti falsifikovane.

Zanimljivo je da papina posjeta pada u godini kada se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat, koji je u BiH trajao od 1992-1995.

Agencija Frans pres je primijetila da je na čelu tročlanog bosanskog predsjedništva, gdje se svakih osam mjeseci rotiraju Srbin, Musliman i Hrvat, u ovom trenutku predsjedavajući srpski član Mladen Ivanić.

"Upravo taj zajednički život papa Franjo želi da podrži u zemlji obilježenoj istorijom gdje je rat između različitih zajednica ostavio tragove", navodi agencija.

Papa ide u Sarajevo da prenese "poruku mira, pomirenja i zajedničke izgradnje zemlje", u kojoj je "međuvjerski dijalog neophodan", rekao je prošle nedelje novinarima portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Muslimani su većinski narod u Bosni i predstavljaju oko 40 odsto stanovništva, slijede pravoslavni Srbi, koji čine 31 odsto, i katolici, skoro svi Hrvati sa 10 odsto, dok Jevreji sada predstavljaju samo malu manjinu.

Hrvatska manjina se, konstatuje Frans pres, osjeća stiješnjeno u zemlji podijeljenoj na dva dijela Dejtonskim sporazumom.

Papa, kako se navodi, želi da ih ohrabri da ostanu.

Ovo je druga posjeta jednog pape Sarajevu poslije posjete Jovana Pavla Drugog 1997. godine.

Papa Jovan Pavle je takođe 2003. posjetio Banja Luku.

Čović je kazao da je posjeta pape Jovana Pavla Drugog Banjaluci 2003. bila mnogo zahtjevnija u organizacionom smislu, dok je posjeta pape Franja treća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve BiH, iza koje stoji veliko iskustvo.

Galerija

Bonus video: