Više od hiljadu vjernika iz Srbije ide u Sarajevo da vidi papu

Svetu misu "za mir i pravdu" će služiti u 11.00 na olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu. Očekuje se da će prisustvovati 65.000 ljudi
56 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 14:29h

Više od hiljadu vjernika iz Srbije sjutra će organizvano krenuti u Sarajevo, kako bi dočekali poglavara Rimokatoličke crkve, papu Franja koji dolazi u posjetu vjernicima u Bosni i Hercegovni, rečeno je danas agencji Beta u Beogradskoj nadbiskupiji.

"Što se tiče Beogradske nadbiskupije, prijavilo se oko 350 vjernika koji će krenuti iz različitih parohija koje mi pokrivamo, ali papu će pozdraviti vjernici i iz drugih nadbiskupija, Subotičke, Zrenjaniske, pa se očekuje da će u Sarajevo krenuti i više od hiljadu vjernika", rekao je agenciji Beta sveštenik Aleksandar Kovačević.

On je istakao i da će 80 mladih iz Beogradske nadbiskupije prisustvovati susretu sa papom Franjom, u subotu u 18 sati.

"Predstavnici mladih svih nadbiskupija, ne samo iz Srbije, već iz cijelog regiona imaće priliku da pozdrave svetog oca", rekao je Kovačević.

Papa će 6. juna u 9.00 ujutru sletjeti na aerodrom u Sarajevu gdje će mu biti priređen svečani doček.

Franjo će se sastati s predstavnicima vlasti u BiH, biskupima, sveštenicima, redovnicima, bogoslovima i mladim ljudima u BiH.

Svetu misu "za mir i pravdu" će služiti u 11.00 na olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu. Očekuje se da će prisustvovati 65.000 ljudi.

"Dolazim među vas ... da iskažem podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu, te iznad svega da pružim podršku mirnom suživotu u vašoj zemlji", poručio je papa Franjo u video poruci upućenoj u ponedjeljak stanovnicima Sarajeva.

Najmanje 5.000 policajaca biće raspoređeno u glavnom gradu Bosne radi obezbjeđenja, ali Vatikan nije posebno zabrinut za bezbjednost pape, rekao je Lombardi novinarima.

Ovo je druga posjeta jednog pape Sarajevu poslije posjete Jovana Pavla II 1997. godine. Papa Jovan Pavle je takođe 2003. posjetio Banjaluku.

Bonus video: