Blic: Bajden će od Vučića tražiti distanciranje od Rusije, izostanak podrške Dodiku...

Američki investitori ne razmišljaju o nastavku svojih ulaganja u jednu zemlju, ili dolasku, ukoliko tamo ne postoji politička stabilnost i ukoliko to ne odobrava i politika SAD", rekao je Vučić
52 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.06.2015. 09:55h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji danas započinje posjetu Vašingtonu, na poziv potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, američkoj administraciji će, između ostalog, prenijeti poruku da je Srbija postala faktor stabilnosti na Balkanu i da se odlučno kreće na putu ka EU.

Takođe, Vučić će prenijeti i poruku da Srbija sprovodi tržišne reforme koje su u interesu i američkih investitora.

Vučić je po dolasku u Vašington za RTS izjavio da je ta posjeta veoma važna za Srbiju i da je srećan što je njegov raspored, kako je rekao, pun.

"Američki investitori ne razmišljaju o nastavku svojih ulaganja u jednu zemlju, ili dolasku, ukoliko tamo ne postoji politička stabilnost i ukoliko to ne odobrava i politika SAD", rekao je Vučić.

"Riječ je prije svega o saradnji sa tri komapnije u vezi IT sektora - Dženeral elektrik, Majkrosoft i NCR", precizirao je srpski premijer.

Blic piše da je u periodu prije planiranog odlaska u Vašington srpski premijer imao više poteza i izjava koje se mogu tumačiti kao dio priprema za taj važan put, među kojima je najava da će Srbija prihvatiti ideju SAD da uzima gas iz Azerbejdžana, umjesto ruskog, formiranje komisije za rasvjetljavanje ubistva braće Bitići, koju vodi Veran Matić i početak komunikacije sa NVO.

Među tim potezima je, navodi list, i obustavljanje napada na ombudsmana Sašu Jankovića, nemiješanje u krizu u Makedoniji, kao i izostanak podrške predsjedniku Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj.

Ono sa čim će Bajden dočekati Vučića je, prema pisanju Blica, zahtev za distanciranje Srbije od Rusije, veći napredak u dijalogu s Prištinom, spriječavanje Dodika da otcijepi Republiku Srpsku, kao i nastavak ekonomskih reformi.

I srpski premijer ima svoje ambicije, navodi list, a kao dvije osnovne navodi to da Amerika utiče na EU da ubrza evropski put Srbije, kao i da se povećaju američke investicije.

Pozivajući se na svoje izvore, list navodi da srpski premijer očekuje da će među rezultatima posjete biti i to da Bajden kontaktira s njemačkom kancelarkom Merkel pred njen dolazak u Beograd da pruži podršku Srbiji na putu ka EU.

Šef pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević rekla je da, ukoliko Srbija uspije da SAD prenese da je na strateškom putu evropskih integracija, dobiće njihovu podršku.

Povodom posjete Vučića SAD, Miščević je u izjavi za RTS podsjetila da SAD nijesu članica EU, ali da je riječ o najvažnijem ekonomskom i političkom partneru EU.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović smatra da je dijalog sa SAD od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog statusa u regionu, ali da je značajan i kada je u pitanju pridruživanje Srbije Uniji.

Svilanović takođe smatra da je razgovor Vučića sa Bajdenom od ključnog značaja za budućnost Srbije i njenog ponašanja u regionu, jer je složena geopolitička situacija.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju je kazao da je značajan dijalog sa SAD i kada je riječ o pridruživanju Srbije EU, iako SAD možda ne mogu da prelome stav Njemačke i dodao da je najvažnija posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, koja se, kako je rekao za RTS, očekuje 7. jula.

"Ključni interesi Srbije u ovom trenutku vezani su za pridruživanje i otuda podrška, koju SAD mogu da daju u svom dijalogu sa EU o napretku Srbije, je važna, možda ključna", istakao je Svilanović.

Inače, do posjete SAD dolazi svega nekoliko dana poslije istorijske posjete Vučića Albaniji, tokom koje je još jednom potvrđena opredjeljenost Srbije za saradnju u regionu, prije svega ekonomsku, uprkos razlikama koje postoje.

Bonus video: