Stoltenberg: Proširenje NATO doprinijelo stabilnosti Zapadnog Balkana

Stoltenberg će danas ugostiti ministre odbrane zemalja članica NATO, a između ostaloga, razgovaraće o podjeli finansijskog tereta, vojnoj vježbi Trident Juncture u Norveškoj, ruskom kršenju sporazuma u dijelu nuklearnog naoružanja i drugim temama
2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 03.10.2018. 14:04h

Vidjeli smo da NATO prošorenje uopšteno doprinijelo stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu u regionu Zapanog Balkana, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

"Činjenica da Crna Gora postala članica je dobra za Crnu Goru, to je dobro za stabilnost regiona, ali je takođe pomoglo da se stvori osnova za više investicija, za ekonomski prosperitet. Nakon što se Crna Gora pridružila Aliansi, investicije NATO saveznica su se udvostručile. Nadam se da možemo vidjeti isti razvoj u slučaju spora oko imena između Skoplja i Atine, ali je to na samoj zemlji da odluči kako ići naprijed," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" o posljedicama referenduma u Makedoniji na stanje u regionu.

On je kazao da kada je u pitanju Makedonija, odluka je na tamošnjem narodu i vlastima.

Dodao je da Skoplje sada razmatra načine vezano za ustavne promjene a i da je Vlada pomenula mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora.

"Prvo, raspravljaćemo o našim naporuma da se postigne pravednija podjela tereta unutar Alijanse. Drugo, fokusiraćemo se na jačanju odbrane i odvraćanja NATO. I treće, razgovaraćemo o našem radu sa partnerskim zemalja koje igraju suštinsku ulogu u našim naporima da se projektuje stabilnost u našem susjedstvu," najavio je Stoltenberg.

Generalni sekretar je kazao da su u toku pripreme za novu trening misiju u Iraku.

"Ona će uključivati više od 500 pripadnika i pomoći će zemlji da sačuva uspjehe koje je postigla Globalna koalicija protiv ISIL-a," kazao je on na konferenciji.

Stoltenberg će danas ugostiti ministre odbrane zemalja članica NATO, a između ostaloga, razgovaraće o podjeli finansijskog tereta, vojnoj vježbi Trident Juncture u Norveškoj, ruskom kršenju sporazuma u dijelu nuklearnog naoružanja i drugim temama. Crnogorsku delegaciju predvodi Predrag Bošković.

Bonus video: