"NEMA PODJELA"

Grigorije: Sabor SPC je i tajfun i tihi lahor

Različita mišljenja, prema njegovim riječima, značajno doprinose da se, u zajedništvo u vjeri, bolje upravlja "brodom Srpske crkve''
84 pregleda 11 komentar(a)
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot (YouTube)
Vladika Grigorije, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.06.2015. 10:29h

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nema podjela, tvrdi vladika zahumsko-hercegovački Grigorije ali je, kako kaže, tačno da je na redovnom majskom zasjedanju Sabora bilo različitih mišljenja, pogleda i stavova s obzirom na to da se razgovaralo o kompleksnim temama.

Različita mišljenja, prema njegovim riječima, značajno doprinose da se, u zajedništvo u vjeri, bolje upravlja "brodom Srpske crkve''.

Kao posebno delikatne teme, vldika Grigorije je izdvojio razrješenje dvojice episkopa, o budućem velikom saboru u Jasenovcu, formiranju komisije za dijalog sa Rimokatoličkom crkvom o namjeri da kanonizuje kardianala Alojzija Stepinca i Kosovu i Metohiji.

''Učesnici Sabora su ljudi koji znaju da je svaka riječ skupa, tako da se teške riječi ne izgovaraju olako niti se ide u pravcu ličnog vrijeđanja. No, ako dođe do razmimoilaženja tokom razgovora, ipak svi nastoje da već u toku dana ili sjutradan poprave međusobne odnose i da ih drže na hrišćanskom nivou'', rekao je episkop zahumsko-hercegovački u intervjuu Politici.

Smjene episkopa su, kaže, svakako potres za SPC i to je nešto čemu se, uvjeren je, niko na Saboru nije obradovao.

Odluke o promjenama u Crkvi nisu, kako kaže, ničija želja da se neko ponizi ili prosto smijeni, već su one iznuđene i nastale su nakon "dugogodišnjeg trpljenja, iščekivanja i nadanja da će se smijenjeni episkopi povratiti s puta koji je neprihvatljiv".

Sabor je istovremeno "i tajfun i tihi lahor" jer je u njemu Duh sveti, objašnjava vladika Grigorije.

Preporučujemo za Vas