ORGANIZOVALA SASTANAK

Službena bilješka: Mira Marković od šefa policije tražila ubistvo Ćuruvije

Supruga tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako otkriva policijska službena bilješka, saopštila je Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“
27 komentar(a)
Mira Marković, Foto: BETA
Mira Marković, Foto: BETA
Ažurirano: 14.02.2019. 23:01h

Mirjana Marković supruga bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, i predsjednica JUL-a organizovala je sastanak na kome je dogovoreno ubistvo Slavka Ćuruvije, objavio je „Blic“ pozivajući se službenu policijsku zabilješkz.

Kako navodi „Blic“ Marković je saopštila Vlastimiru Đorđeviću (67), tadašnjem načelniku Resora javne bezbjednosti MUP Srbije, da mora da se likvidira vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“. Đorđević je inače osuđen na 18 godina zatvora u Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovječnosti.

16 godina nakon ubistva Ćuruvije, pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo suđenje optuženima za taj zločin. Optuženi su nekadašni načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić, dok će se pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku suditi u odsustvu jer je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica. Marković, Radonjić i Romić juče su se izjasnili o optužnici, naglasivši da ne priznaju djela koja im se stavljaju na teret.

Prema optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Postupajući tužilac Milenko Mandić rekao je da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu nevjenčanu suprugu Branku Prpu u glavu, koja je bila u tom trenutku sa Ćuruvijom.

Prema navodima službene bilješke, na koju se poziva „Blic“ na sastanku na kome je odlučeno da se ubije Ćuruvija bio je i Dragan Filipović Fića, koji je tada direktno bio povezan sa četvoricom optuženih. Filipović je tada bio zamjenik načelnika Druge uprave za obavještajni rad DB-a i savjetnik za specijalne operacije šefa tajne službe Radomira Markovića. Drugu upravu je vodio sada optuženi Milan Radonjić, ali je premješten nedjelju dana prije ubistva novinara 11. aprila 1999. Radonjić je premješten na mjesto načelnika Centra DB Beograd po preporuci Mire Marković. U vrijeme ubistva Filipović je kao zamjenik načelnika Druge uprave bio nadređeni i optuženom Ratku Romiću, tadašnjem glavnom inspektoru ove uprave.

Filipović, koji živi u Šangaju već godinama, održava kontakt sa Mirjanom Marković i čak je posjećuje u Moskvi, gdje bivša predsjednica JUL-a živi. Takođe je otkriveno da su Filipović i Kurak održavali vezu dok se skrivao u Africi. Ti kontakti su se intenzivirali, kako saznaje „Blic“, nakon što je početkom 2014. protiv četvorice sada optuženih za ubistvo novinara bila pokrenuta tužilačka istraga.

Ćuruvija je ubijen, navodi se u optužnici, zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga“. Pravni zastupnik sina i ćerke ubijenog novinara, advokat Slobodan Ružić kazao je da je to ubistvo mogao da naloži jedino Slobodan Milošević. „Ja sam to i ranije pominjao, ne mislim da je bilo ko drugi mogao da izda nalog državnim službama osim Slobodana Miloševića“, kazao je Ružić novinarima u pauzi suđenja, navodi Beta.

Prvooptuženi Marković je, iznoseći svoju odbranu, ocijenio da je jedini cilj optužnice da se okrive rukovodioci Državne bezbjednosti i da se ta teza provlači kroz više sudskih procesa, kako bi se „sve ono loše što se dogodilo u Srbiji stavilo na teret bivše vlasti“. „Nije mi problem da priznam ovo krivično djelo jer sam već osuđen na 40 godina, ako će to pomoći Srbiji, ali moram da učestvujem aktivno, jer je ova optužnica napisana da bi se dala istorijska ocjena jednoj vlasti“, rekao je Marković , koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo jeste saslušanje oko 90 svjedoka - bivših pripadnika DB-a, Zemunskog kriminalnog klana, Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih. Ključni svedok Tužilaštva biće bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, a koji je označio četvoricu optuženih.

Da se otkriju nalogodavci

Vukašin Obradović, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, upozorava da se na suđenju za ubistvo Ćuruvije ne smije stati samo na kažnjavanju počinilaca, već da se moraju razotkriti nalogodavci. ​​

„U ovom trenutku teško je prognozirati da li ćemo do toga doći. Iako svi tragovi ukazuju ka Mirjani Marković, supruzi Slobodana Miloševića, mislim da će u sudskom procesu biti veoma teško to dokazati osim ako ne progovore Radomir Marković i Ulemek Legija i iznenade javnost nekim novim saznanjima“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Obradović. Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, koja je morala da napusti sudnicu pošto je svjedok u postupku, rekla je za RSE neposredno uoči početka suđenja da nije lako suočiti se u sudnici sa ljudima optuženim za ubistvo njenog oca.

„Evo ja pokušavam od juče da se psihički pripremim za današnji dan. Ne znam koliko uspijevam u tome, ali to je dio moje priče i to je nešto što ja nosim sa sobom. Kako sam ponosna na njega, tako i ovo moram da nosim“, kazala je Jelena Ćuruvija.