Počinje suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

Marković, Radonjić, Romić i Kurak terete se da su "iz niskih pobuda" ubili Ćuruviju. Marković se tereti da je to djelo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. Optuženima prijeti kazna od 30 do 40 godina zatvora
1 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.06.2015. 06:52h

U Specijalnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje četvorici nekadašnjim pripadnika Državne bezbjednosti Srbije, koji su optuženi za za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

Na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji načelnik Resora DB Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi Resora Ratko Romić.

Pripadniku rezervnog sastava tog resora Milanu Kuraku sudiće se u odsustvu, jer je u bjekstvu.

Srpski mediji prenose da će Markovića u sudnicu dovesti iz zatvora u Požarevcu, gdje izdržava četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu, a Radonjić i Romića iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem su od hapšenja 13. januara 2014. godine.

Marković, Radonjić, Romić i Kurak terete se da su "iz niskih pobuda" ubili Ćuruviju. Marković se tereti da je to djelo izvršio podstrekavanjem, a ostali su optuženi kao saizvršioci. Optuženima prijeti kazna od 30 do 40 godina zatvora.

Među dokazima koje je predložilo tužilaštvo je saslušanje oko 90 svjedoka - bivših pripadnika DB-a, "zemunskog klana", Jedinice za specijalne operacije, političara i drugih.

Ključni svjedok je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, u dvorištu zgrade u kojoj su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa". U vrijeme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Bonus video: