Mustafa ponovo na čeli DSK, uticajni članovi osporavaju izbor

I za jednog od osnivača DSK, profesora Redžepa Đerđija, izbor Mustafa je nalik izborima u "Sjevernoj Koreji".
1 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.05.2015. 10:22h

Delegati izborne skupštine Demokratskog saveza Kosova su danas ogromnom većiom glasova ponovo izabrali Isu Mustafu za predsjednika te stranke.

Neki od najznačajnijih i najuticajnijih članova Demokratskog saveza Kosova (DSK) osporavili su danas način na koji je Isa Mustafa izabran za lidera te kosovske partije, javili su prištinski mediji.

Kandidatkinja za predsjednika stranke Vjosa Osmani je za Radio-televiziju Kosova (RTK) izjavila da Mustafu neće priznati kao legitimno izabranog predsjednika stranke, pošto je njegov izbor "suprotan odredbama statusa partije".

Prema njenoj ocjeni, Statut obavezuje na tajno glasanje, dok je Mustafa izabran aklamacijom. Takođe je protivstatutarno da se na izbore ide sa samo jednim kandidiatom.

"Zbog toga ga ne smatram za legitimnog predsjednika stranke", rekla je Osmani za RTK.

I za jednog od osnivača DSK, profesora Redžepa Đerđija, izbor Mustafa je nalik izborima u "Sjevernoj Koreji".

On je rekao da je neprihvatljiv izbor Mustafe aklamacijom i onemogućavanje Vjose Osmani da se kandiduje za lidera stranke.

Međutim, za poslanicu DSK Meljihate Trmkoli skupština je bila dobra i nije "problem što nije bilo više kandidata".

Ona smatra da je stranka ne radi pod pritiscima i ucjenama.

Delegati izborne skupštine Demokratskog saveza Kosova su danas aklamacijom ponovo izabrali Isa Mustafu za predsjednika stranke.

Glasanju je prethodilo kandidovanje Mustafe i Osmani za predsjednika stranke. Međutim prema odredbama kandidaturu je trebalo da podrži više od polovine delegata skupštine, što Osmani nije mogla da obezbijedi.

U tom trenutku izbornu skupštinu su napustili počacni predsjednik partije Fatmir Sejdiu i oni koji su ga podržavali.

Mustafa je sa samo dva glasa protiv ponovo izabran za predsjednika.

Izborna skupština DSK počela je danas je dosta neubičajeno jer novinarima i delegatima skupštine iz dijaspore nije dozvoljeno da prate odnosno da učestvuju u radu.

DSK je trenutno druga stranka po veličini na Kosovu po broju poslanika u Skupštini Kosova, dok je po broju gradonačelnika opština na prvom mjestu.

Bonus video: