Zvanično: Pusić će se kandidavati za generalnog sekretara UN

"Velika je čast za mene da budem dio procesa", rekla je Pusićeva za list koji ocijenjuje da ona ima "pristojne izglede" za to mjesto na kome treba naslijediti Ban Ki-muna kada mu u decembru istekne mandat
2 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 31.05.2015. 09:08h

Hrvatska ministarka inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u intervjuu listu "Indipendent" da će se kandidovati za generalnog skretara UN, dodajući da je za nju "velika čast" biti dio procesa.

"Kandidovaću se", potvrdila je ona listu, prenijela je Hina.

"Velika je čast za mene da budem dio procesa", rekla je Pusićeva za list koji ocijenjuje da ona ima "pristojne izglede" za to mjesto na kome treba naslijediti Ban Ki-muna kada mu u decembru istekne mandat.

Generalnog sekretara UN imenuje Generalna skupština na preporuku Savjeta bezbjednosti.

Neformalna praksa regionalnih rotacija pokazuje da bi novi šef UN trebalo da bude iz Istočne Evrope. Istovremeno, raste podrške da na to mjesto dođe žena.

Proces je počeo prošle godine kada je glavnu direktorku UNESCO Irinu Bokovu kandidovala Bugarska, ali porodične veze sa komunističkim elitama ne idu joj u prilog.

Uz to, kriza u Ukrajini učiniće da teže bude pronađen kompromisni kandidat iz istočne Evrope, s obzirom na veto na koji ima pravo pet članica SB UN - SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Ako bi Savjet bezbjednosti birao izvan Istočne Evrope, bivša novozelandska premijerka Helen Klark, administratorka Programa za razvoj UN, ima odlične šanse za mjesto generalnog sekretara UN, navela je hrvtaska novinska agencija.

S obzirom na činjenicu da su i Bokova i Klarkovas već unutar struktura UN, Pusićeva u tom smislu ima manje izgleda, naveo je list.

Bonus video: