Posjeta Merkelove podstrek za BiH

"Izuzetno je važno da podrška koju EU daje, bude nastavljena, uz uvažavanje BiH sa svim njenim nadležnostima i različitim kompetencijama. Bitno je ta podrška bude i politička, ali i finansijska", naveo je Crnadak
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2015. 08:04h

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da će posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel BiH biti podstrek za nastavak reformi u toj zemlji.

"Sve je krenulo kao njemačko-britanska inicijativa, kasnije je to preraslo u evropsku inicijativu. U tom svjetlu, značajno je da sada, kada reforme kreću, kada stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, imamo posjetu na ovako visokom nivou", rekao je Crnadak novinarima u Bijeljini.

On je, međutim, naveo da je pravi posao i odgovornost za sprovođenje reformi na vlastima BiH entiteta.

Crnadak je najavio da će od Merkelove zatražiti nastavak snažne podrške BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"Izuzetno je važno da podrška koju EU daje, bude nastavljena, uz uvažavanje BiH sa svim njenim nadležnostima i različitim kompetencijama. Bitno je ta podrška bude i politička, ali i finansijska", naveo je on.

Mediji u BiH su objavili da će Merkelova posjetiti BiH 9. jula.

Komentarišući posjetu pape Franja Bosni i Hercegovini 6. juna, ministar inostranih poslova BiH je rekao da tu posjetu treba iskoristiti da se nastavi razvoj pomirenja i tolerancije.

"Poruka mira i daljeg poboljšanja odnosa unutar naroda tog dana treba da ode iz Sarajeva i iz BiH. Očekujem da posjeta pape prođe u mirnoj, dobroj i korektnoj atmosferi", istakao je Crnadak.

Bonus video: