SPC spremna na dijalog sa Vatikanom, "mjerka" i Brisel

Načelno je odlučeno da se razmotri mogućnost djelovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU, u saradnji sa predstavništvima nekih drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa predstavništvom Vatikana
84 pregleda 14 komentar(a)
Sabor SPC, Foto: Spc.rs
Sabor SPC, Foto: Spc.rs
Ažurirano: 30.05.2015. 16:46h

Višednevno redovno zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve je završeno, a donijeto je niz značajnih odluka među kojima je otvaranje dijaloga s Rimokatoličkom crkvom, obnavljanje dijaloga s makedonskom crkvom u raskolu i razmatranje mogućnosti djelovanja predstavnika SPC u Briselu.

Kako je saopšteno, Sabor je odlučio da prihvati dijalog s Rimokatoličkom Crkvom, odnosno s Hrvatskom biskupskom konferencijom, povodom namjere Rimokatoličke Crkve da kanonizuje kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vrijeme Drugog svjetskog rata i zvaničnog vikara oružanih snaga takozvane NDH.

U tu svrhu Sveti Sinod će, po nalogu Sabora, obrazovati odgovarajuću komisiju, a kako se navodi, razgovaraće se o Stepinčevoj ulozi u tom tragičnom razdoblju i to u kontekstu srpsko-hrvatskih odnosa u 20. vijeku.

U saopštila SPC navedeno je i da je Sabor na zasjedanju, od 14. do 29. maja, razriješio vladike Filareta i Georgija i izopštio bivšeg vladiku raško-prizenskog Artemija i crnorečkog igumana Nikolaja.

Za predsjednika stalne saborske Komisije za dijalog sa Hrvatskom biskupskom konferencijom imenovan je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, za predsjednika Odbora za Jasenovac - episkop slavonski Jovan, dok je za pitanja izučavanja jasenovačkih logora smrti u Gradini, na bosanskoj strani, i dalje nadležan episkop banjalučki Jefrem.

SPC saopštava da je Sabor odlučio da prihvati predlog arhiepiskopa Stefana o nastavku dijaloga u cilju prevazilaženja crkvenog raskola i uspostavljanja kanonskog poretka u Makedoniji, pošto je za to ispunjen uslov, a to je puštanje iz pritvora arhiepiskopa ohridskog Jovana.

Kako se navodi, SPC će u tom dijalogu predstavljati mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi bački Irinej i zahumsko-hercegovački Grigorije, a uz njih će, kao predstavnik kanonske Ohridske Arhiepiskopije, biti i episkop stobijski David.

Načelno je, kako je saopšteno, odlučeno da se razmotri mogućnost djelovanja predstavnika SPC u Briselu radi kontakata i promovisanja njenih interesa pred institucijama EU, u saradnji sa predstavništvima nekih drugih pravoslavnih crkava, a po potrebi i sa predstavništvom Vatikana kao države.

Bonus video: