MALE I VELIKE RIBE

Balkanska narko mafija: Koga hapse, a koga ne?

"Simptomatično da se svi iz te grupe nalaze na slobodi i čekaju pravosnažnu presudu osim samog Šarića. Postoje neki naši državljani iz te grupe koji su u bjekstvu, koji su zauzimali vrlo važne pozicije. Čovjek za kojeg se prema optužnici kaže da je prvi iza Šarića - on je u bjekstvu", navodi Cvijić
184 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: Reuters
Darko Šarić, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 15:01h

Portugalska policija zaplijenila je 1,15 tona kokaina, koji je kriminalna grupa iz Srbije švercovala između Kariba i Evrope. Uhapšena su četvorica Srba i Njemac.

Više od tone kokaina 15 dana je plovilo na jedrenjaku pod američkom zastavom sve do ostrva Fajal u Azorskom arhipelagu.

Drogu vrijednu više od 70 miliona eura, skrivenu na četiri mjesta u središnjem dijelu jahte pratila su četvorica državljanina Srbije i jedan Njemac, stari između 29 i 54 godine.

Novinar Stevan Dojčinović, autor knjige o Šaričevom klanu, kaže da još ne znamo da li se radi o ostacima te razbijene mafijaške grupe.

"To je bio da kažemo sindikat ili više tih kriminalnih grupa. Sada su neke od njih u toj akciji uništene, a neke su nastavile da funkcionišu. Ali isto u vrijeme Šarića bilo je još grupa iz našeg regiona koje su se bavile distribucijom kokaina, međunarodnoj, tako da Šarić u to vrijeme nije bio jedini koji je švercovao kokain", kaže Dojčinović za B92.

"Simptomatično da se svi iz te grupe nalaze na slobodi i čekaju pravosnažnu presudu osim samog Šarića. Postoje neki naši državljani iz te grupe koji su u bjekstvu, koji su zauzimali vrlo važne pozicije. Čovjek za kojeg se prema optužnici kaže da je prvi iza Šarića - on je u bjekstvu", navodi novinar "Blica" Vuk Cvijić.

Balkanska narko mafija je u posljednjoj deceniji značajno ojačala. Prije samo desetak dana u zajedničkoj akciji srpske, španske i hrvatske policije zaplijenjena je 1,1 tona kokaina na jahti u španskim vodama i tom prilikom uhapšeni su jedan srpski državljanin i dva Hrvata.

"Njih generalno međunarodno gledaju kao jednu ekipu. Ugavnom ih zovu Jugosloveni. Znam kad sam intervjuisao policajca u Južnoj Americi: oni ih zovu grupe iz Jugoslavije. Ja mislim čak i Bugare računaju u tu ekipu", kaže Dojčinović.

"Kokain koji oni prenose je za evropsko tržište, ne za naše. Balkan je više poznatiji po pranju novca, odnosno taj novac koji se zaradi u Evropi uglavnom ulažu nazad kući", dodaje on.

Zbog toga je uloga srpske policije i tužilaštva ključna za međunarodne istrage.

"Naši mogu da prate naše, da imaju neke dosijee, stranci prate njihove i onda se ti podaci ukrštaju i tako dolazimo do nekih rezultata", objašnjava Cvijić.

Iako je posljednja zapljena kokaina dio "veće međunarodne policijske operacije", sagovornici B92 ističu da nisu uslijedlila nova hapšenja. Iza rešetaka su samo manji igrači - prenosioci droge, dok van domašaja zakona ostaju glavešine novih narko klanova.