Makedonska pravoslavna crkva načelno prihvatila dijalog sa SPC

SPC je u pregovorima do sada MPC nudila široku autonomiju, uz ostanak pod okriljem SPC, dok MPC ne prihvata ništa manje od autokefalnosti, koju je samostalno proglasila 1967. godine
132 pregleda 1 komentar(a)
religija, crkva, Foto: Shutterstock
religija, crkva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2015. 16:51h

Sinod Makedonske pravoslavne crkve (MPC) saopštio je danas, nakon sastanka u užem sastavu, da "načelno prihvata predlog za produženje dijaloga sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC)", a da će konačan stav o dijalogu i sastav komisije za razgovore sa SPC donijeti na narednoj sjednci, kada bude bio u punom sastavu.

U saopštenju, na internet stranici MPC, se navodi i da "u međusobnoj komunikaciji dok traju pregovori Sinod (MPC) očekuje, a bilo bi za sve dobro, da se braća iz SPC odnose sa poštovanjem prema MPC".

Sinod SPC donio je prije dva dana odluku o početku uslovnih pregovora o statusu MPC, čiju autokefalnost ne priznaje i naziva je "crkvom u raskolu", pod uslovom da prestane progon arhiepiskopa ohridskog Jovana i njegovog sveštenstva.

Sinod SPC naložilo je i formiranje nove komisije Sabora za vođenje dijaloga, na čijem će čelu biti mitropolit crnogorsko-primorskog Amfilohije, a članovi episkop bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i vikarni episkop stobijski autonomne Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije David.

Arhiepiskop SPC Jovana (Vraniškovski), je po tužbi MPC za pronevjeru 240.000 eura bio osuđen na tri godine zatvora, a u februaru ove godine je pušten na uslovnu slobodu uz posredovanje mitropolita Ruske pravoslavne crkve Ilariona.

Vrhovni sud u Skoplju je maja 2015. godine ukinuo presudu Krivičnog suda u Skoplju o trogodišnjoj zatvorskoj kazni za episkopa Jovana, kao i odluku Apelacionog suda kojom je bila potvrđena ranija presuda, čime predmet treba da se vrati na početak.

SPC i episkop Jovan odbacuju sve optužbe i tvrde da je vladika osuđen u političkim procesima.

SPC je u pregovorima do sada MPC nudila široku autonomiju, uz ostanak pod okriljem SPC, dok MPC ne prihvata ništa manje od autokefalnosti, koju je samostalno proglasila 1967. godine. MPC do sada nije zvanično priznala nijedne pravoslavna crkva.

Bonus video: