Vučić: Letovi Er Srbije za SAD možda već krajem godine

"Nigdje iz regiona nemate direktan let za SAD i mi se nadamo da ćemo uspjeti sve putnike iz regiona da pridobijemo za Beograd i iz Beograda za Njujork i Toronto", rekao je srpski premijer
55 pregleda 1 komentar(a)
Er Srbija, Foto: Airplane-pictures.net
Er Srbija, Foto: Airplane-pictures.net
Ažurirano: 29.05.2015. 15:47h

Predsjednik Vlade Srbije izjavio je danas da bi Er Srbija krajem ove ili početkom iduće godine mogla da počne da leti iz Beograda za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, najavljujući da će prva linija biti za Njujork.

"Ukoliko Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodomom i nad našom aviokompanijom, pošto su to vrlo strogi uslovi, imamo obećanje naše aviokompanije Er Srbije da će već prije kraja ove godine ili najkasnije poćetkom sljedeće, poslije mnogo, mnogo godina, imati direktne letove sa SAD i Kanadu", rekao je on nakon potpisivanja Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i SAD.

Taj sporazum su u Vladi Srbije potpisali srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi.

Vučić je istakao da je taj sporazum dobra, važna i velika vijest, koja govori o unapređenju odnosa Srbije i SAD, koja govori o sve većem međusobnom povjerenju i koja govori i o rastu srpske nacionalne avikompoanije i Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, o bezbjednosnim uslovim ai svemu onome što je Srbija prethodnih godina postigla, jer ne može svako da leti za SAD.

"Mislim da to mnogo govori o Srbiji u odnosu na neke druge, ne sam u regionu nego i šire, mali broj zemalja ima direktne letove za SAD. Srbija će biti jedna od njih", istakao je srpski premijer, ističući da je Srbija ispunila najveći dio uslova za letove do Amerike i da su ostale samo sitne tehničke stvari.

On je istakao da je potpisivanje sporazuma važan signal za sve naše ljude koji žive i rade u SAD, za sve građane Srbije, ali i građane u regionu koji će koristiti beogradski aerodrom. "Nigdje iz regiona nemate direktan let za SAD i mi se nadamo da ćemo uspjeti sve putnike iz regiona da pridobijemo za Beograd i iz Beograda za Njujork i Toronto", rekao je srpski premijer.

Vučić je je rekao da će na liniji Er Srbije za SAD prvo letjeti avion "erbas A330" i izrazio uvjerenje da će avioni na liniji Beograd-Njujork biti puni putnika i da će saobraćaj srpske aviokompanije za američke gradove poslije dvije godine postati profitabilan. Dodao je da će prva linija biti Njujork, a ne Čikago kao što bi se očekivalo, ali da je Er Srbija tako odlučila na osnovu istraživanja tržišta.

"Već naši rade na tome, tako da ja poštujem američke kompanije, ali volim ovu srpsku kompaniju, tako da vjerujem da će naši umjeti da se takmiče sa američkim kompanijama, iako će američkim biti lakše. Prve dvije godine linija neće biti profitabilna. Mi ni u prve dvije godine nećemo gubiti mnogo novca, ali će poslije toga to postati profitabilno za našu aviokompaniju", rekao je srpski premijer.

Američki ambasador Majkl Kirbi je rekao da mu je drago što su SAD i Srbija nakon godinu dana rada priprema i ozbiljnog rada potpisali sporazum koji omogućava direktne letove izeđu dvije zemlje poslije 25 godina. Kirbi je istakao da taj sporazum pokazuje da je Srbija postala središte regiona.

Bonus video: