Vučić u Tirani: Razlikujemo se u stavu prema Kosovu

Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dvije države i smotru garde
131 pregleda 0 komentar(a)
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.05.2015. 12:45h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se po dolasku u Tiranu sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

"Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo", izjavio je Vučić.

"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motiviššemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM"“, rekao je Vučić, ističući da je doššao u ime građana Srbije.

"Ovi problemi se ne rješavaju ratom već dijalogom", rekao je Vučić i poručio da su Srbija i Albanija susjedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

"Razmiššljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važžan za Balkan. Odnosi uvijek mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame, ali je riječ o prvoj u istoriji posjeti jednog predsjednika Vlade Srbije albanskoj prijestonici.

Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dvije države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Vučića je prethodno na aerodromu dočekao zamjenik premijera Niko Peljesi.

Vozilo u kome su bili Vučić i njegova pratnja sprovedeno je od aerodroma kroz grad uz visoke mjere obezbjeđenja i pratnju vojnog helikoptera.

Sastanak sa Ramom je počeo prije 12 časova, a Vučić će nakon toga razgovarati i sa predsjednikom Bujarom Nišanijem, zatim predsjednikom parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Vučić je uoči posjete poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, dok je Rama rekao da bi Srbija i Albanija na Balkanu trebalo da budu ono što su Francuska i Njemačka bili u Evropi posle Drugog svjetskog rata.

Bonus video: