Tači: Kosovo postiglo opšti napredak, došlo vrijeme za liberalizaciju viza

Tači je rekao da se proces priznavanja Kosova nastavlja, da je to posljednja učinila Barbuda
11 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2015. 17:32h

Zamjenik premijera Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas u Njujorku, na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, da je Kosovo postiglo opšti napredak na političkom i ekonomskom planu i izrazio očekivanje da će Kosovo uspjeti da postane članica NATO-a i EU. "Mi ćemo vrlo brzo podnijeti zahtjev za učlanjenje u neke od značajnijih međunarodnih organizacija, što dokazuje da je nezavisnost Kosova konačna i nepromjenljiva", kazao je Tači na sjednici na kojoj se razmatra redovni izvještaj generalnog sekretara UN o Kosovu. On je takođe ocijenio da je "došlo vrijeme" da EU liberalizuje vizni režim za građane Kosova.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, kosovski ministar je rekao da je na najvišem nivou postignut sporazum o gašenju ilegalnih struktura Srbije u sistemu pravosuđa i integraciji srpskih sudija i tužilaca u jedinstveni pravni sistem na Kosovu.

Prema njegovim riječima, stanje bezbjednosti na Kosovu je dobro, "u zemlji je pobijedila demokratija", a "nova vlada, u koju su uključeni predstavnici manjina, imala je ohrabrujući start".

Tači je među uspjehe pomijenuo strana ulaganja, posebno pomenuvši ski centar Brezovica i američke investicije u energetiku. Takođe je rekao da su se predstavnici Srpske liste za Kosovo vratili u parlament nakon višemjesečnog bojkota. Prema njegovim riječima, potrebno je da se okonča misija UNMIK-a na Kosovu, s obzirom da je "Kosovo uspješna priča", a u svijetu postoje "druga žarišta". Povodom nastavka dijaloga Prištine i Beograda, Tači je rekao da su se premijeri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, prošle sedmice sastali "oči u oči" i razgovarali "kao dobre komšije". Tači je rekao da bi trebalo napraviti da se omladina Srbije i Kosova međusobno posjećuju, "kao što je to bio slučaj sa Francuskom i Njemačkom poslije Drugog svjetskog rata". Takođe je ocijenio da je mir između Srba i Albanaca "garant stabilnosti regiona". Šef kosovske diplomatije je ukazao da je Kosovo privrženo miru i stabilnosti u regionu, "ali da nema zaboravljanja prošlosti". Prema njegovim riječima, Kosovo će sagraditi spomenik žrtvama Holokausta u Drugom svjetskom ratu, "a ne smije se zaboraviti ni nacionalizam režima Slobodana Miloševića (u Srbiji), kako se ne bi vratio". "Niko na Balkanu, ali i šire neće zaboraviti teror i genocid koji je izvršio Slobodan Milošević i oni koji su ga podržavali. Niko na Balkanu, ali ni u svijetu neće zaboraviti genocid koji je izvršen u Srebrenici, niko neće zaboraviti ni presudu Haškog tribunala protiv lidera Srbije koji je nedvosmisleno konstatovao da je srpska država glavni krivac za rat na Kosovu, za etničko čiščenje na rasističkim osnovama i stremljenje za stvaranje Velike Srbije", kazao je Tači. Tači je ocijenio kao "neosnovane" optužbe iz izvještaja specijalnog izvjestioca Saveta Evropa Dika Martija u vezi sa kršenjem ljudskih prava na Kosovu, ali je dodao da Kosovo podržava osnivanje specijalnog suda za ratne zločine OVK i da je svrha te sudske institucije da "izoluje pojedinačne slučajeve negativnih djela".

"Mi vjerujemo da je većina optužnica neosnovana, ali da bismo očistili našu borbu i kako bismo izolovali pojedinačne slučajeve gdje je moglo da dođe do negativnih djela, mi ćemo osnovati ovu nezavisnu i međunarodnu instituciju", rekao je Tači.

On je dodao da još uvijek nije poznata sudbina 1.600 nestalih osoba na Kosovu, od koji su većina Albanci. Tači je rekao da se proces priznavanja Kosova nastavlja, da je to posljednja učinila Barbuda.

Bonus video: