POTPREDSJEDNIK VLADE FBIH

Grabovac: BiH da štampa konvertibilnu marku

Grabovac je dodao da će BiH morati da proda domaće resurse da bi vratila dug MMF-u
84 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Njemačka marka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2019. 00:40h

Dalje zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vodi Bosnu i Hercegovinu u finansijsko ropstvo, kakvo danas ima Grčka, upozorio je bivši federalni ministar finansija i bivši potpredsjednik Vlade FBiH, Nikola Grabovac.

"Niko iz struktura vlasti danas se ne opredjeljuje da stvara prihode, nastoje samo da podignu kredite kako bi izmirili obaveze. Nakon ovog, uslijediće još jedan kredit kod MMF-a i možda će to biti posljednji", rekao je on gostujući na TV1, prenose Vijesti.ba.

Ocjenjujući da će četvrti korak biti zaustavljanje svih kredita MMF-a i traženje od države da proda i privatizuje firme "na koje se oni usmjere", Grabovac je dodao da će BiH morati da proda domaće resurse da bi vratila dug MMF-u.

Rješenje za izlazak iz ekonomske krize on vidi i bez pomoći MMF-a koji, kako kaže, isključivo spasava vlade a ne građane, i ističe da je za to potrebna pomoć prijateljskih zemalja i dogovor ključnih domaćih političkih aktera. 

Predlaže da BiH krene u štampanje konvertibilne marke, jer je ta valuta 100 odsto pokrivena devizama koje su čvrste i konvertibilne. 

"Tvrdim da je u ovom momentu konvertibilna marka zdravija valuta nego američki dolar i euro", rekao je Grabovac, podsjećajući da su SAD  bez pokrića štampale više od 4.000 milijardi dolara, dok je EU donijela odluku da se bez pokrića štampa do 1.100 milijardi eura. 

On je objasnio da je njegov predlog da BiH počne da štampa KM u ograničenoj sumi, negdje do 10-ak odsto, da izazove inflaciju. 

"U tom slučaju, zakonski se mora riješiti da je za kontrolu inflacije odgovorna Centralna banka BiH do 10 odsto. Ako inflacija bude veća od 10 odsto, krivično će odgovarati rukovodioci Centralne banke BiH", izjavio je Grabovac.