"FORMIRATI UDARNU GRUPU ZA BORBU PROTIV TERORIZMA"

Mektić: Zločin u Zvorniku ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji

"Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca, pa i terorista, ugrožava bezbjednost građana u BiH", kazao je Mektić
0 komentar(a)
Zvornik, teroristički napad, Foto: Reuters
Zvornik, teroristički napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 00:52h

 Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Banjaluci da BiH mora naći rešenja za borbu protiv terorizma koji sve više postaje problem BiH.

"Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca, pa i terorista, ugrožava bezbjednost građana u BiH", kazao je Mektić poslije sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem.

On je naveo da se na sastanku razgovaralo o unapređenju borbe protiv terorizma formiranjem udarne grupe za borbu protiv terorizma koja će uskoro morati početi da djeluje.

"Imamo konkretno krivično djelo terorizma i sa bezbjednosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mjere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju", kazao je ministar bezbjednosti.

Ministar bezbjednosti ocijenio je i da se moraju efikasnije procesuirati djela podstrekavanja na terorizam i da se mora riješiti problem državljana BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, jer oni predstavljaju ozbiljan problem po povratku u BiH.

"Zločin u Zvorniku na neki način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, ali vidjećemo šta će istraga pokazati", kazao je Mektić.

On je naveo da BiH mora raditi na "deradikalizaciji", dodavši da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma što je dugotrajan proces za koji su potrebne lokalne strategije.

"Moraćemo 'silaziti' u lokalne zajednice i u njima djelovati. Moraćemo vidjeti i šta je uloga vjerskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija i imamo li dovoljno programa u kojima se radi na deradikalizaciji", istakao je Mektić.