Na časovima vjeronauke uče da se od fetusa pravi kozmetika i Pepsi

U tim prezentacijama se tvrdi da se pobačeni fetusi često koriste za izradu kozmetike, vakcina i ljekova, kao i u prehrambenoj industriji za izradu posebnih ukusa (Pepsi, Nestle i drugi), a neki tvrde da se u Kini i Tajvanu čak i jedu, javlja TV N1
59 pregleda 5 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.05.2015. 11:44h

Na časovima vjeronauke u pojedinim srednjim školama u Hrvatskoj učenici imaju prilike od svojih profesora da čuju negativne komentare ne samo o abortusu i homoseksualcima, već i o Romima i tetoviranim osobama, upozorili su iz GOOD inicijative.

Oni imaju prilike da prate prezentacije u kojima se oštro protivi pobačajima, napominje se da je brak u opasnosti i ističe kako su LGBT osobe i rodna ideologija opasne.

Međutim, najzastrašujući su podaci koje učenici na časovima vjeronauke dobijaju o pobačaju.

U tim prezentacijama se tvrdi da se pobačeni fetusi često koriste za izradu kozmetike, vakcina i ljekova, kao i u prehrambenoj industriji za izradu posebnih ukusa (Pepsi, Nestle i drugi), a neki tvrde da se u Kini i Tajvanu čak i jedu, javlja TV N1.

"U razgovoru s učenicima imali smo priliku čuti u nekoliko različitih škola kako se za časove vjeronauke koriste te prezentacije ili im profesori vjeronauke prenose informacije iz tih prezentacija", kazala je za N1 Martina Horvat iz GOOD inicijative, koja okuplja niz NVO.

Autorka spornih prezentacija je profesorica vjeronauke u Ekonomskoj i upravnoj školi u Osjeku Snježana Majdandžić-Gladić.

“Ako je bilo koja rečenica sporna, postoje naučne metode da se to opovrgne i ja ću to rado izbrisati, iako je to moja sloboda govora i mogu objaviti šta hoću. Slobodno pitajte učenike što i kako predajem, a to što pišem može se itekako naučno potvrditi", rekla je za “Jutarnji list” Majdandžić-Gladić.

N1 napominje da sporne prezentacije nisu dio službenog Plana i programa vjeronauke, koji su zajednički donijeli Hrvatska biskupska konferencija, Nacionalni katehetske kanecalarije i Ministarstvo obrazovanja, niti materijala za građansko vaspitanje koje izdaje Agencija za vaspitanje i obrazovanje.

Bonus video: