Rama: Želimo bolju saradnju sa Srbima

Vučić će u srijedu razgovarati sa Ramom, a u četvrtak će govoriti na ekonomskom forumu u Tirani, na kome učestvuju lideri zemalja regiona
12 komentar(a)
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.05.2015. 10:51h

Albanija želi da poboljša saradnju sa Srbijom i da dvije zemlje zajednički napreduju ka Evropskoj uniji, izjavio je albanski premijer Edi Rama za AFP.

"Mi želimo da poboljšamo saradnju sa Srbijom i da zajedno postignemo napredak na putu mira, saradnje i integracije u EU", rekao je Rama uoči posjete srpskog premijera Aleksandra Vučića ove sedmice Tirani.

AFP ističe da će to biti prva zvanična posjeta Albaniji jednog predsjednika vlade Srbije.

Vučić će u srijedu razgovarati sa Ramom, a u četvrtak će govoriti na ekonomskom forumu u Tirani, na kome učestvuju lideri zemalja regiona.

Albanski premijer bio je u posjeti Beogradu prije šest meseci, što je bila prva posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u posljednjih 68 godina.

Direktor pres-službe albanskog premijera Endri Fuga izjavio je ranije da će Vučić doputovati u Tiranu u srijedu u podne, a nakon zvanične ceremonije otići će u Palatu Brigada gdje će se održati svečani prijem, prenijela je albanska agencija ATA.

Vučić i Rama će održati tet-a-tet sastanak nakon kojeg će uslijediti i sastanak dvije delegacije posle kojeg će dvojica premijera održati zajedničku konferenciju za novinare.

Prema riječima portparola albanske vlade, još uvijek se čeka da protokol premijera Srbije potvrdi njegove susrete i sa drugim albanskim zvaničnicima kao što su predsjednik države, predsjednik skupštine ili gradonačelnik Tirane.

Drugog dana posjete Tirani premijer Srbije će učestvovati na prvom zasjedanju Bečkog ekonomskog foruma najavljenog za 28. maj.

Bečki ekonomski forum okupiće premijere nekoliko jadranskih i crnomorskih zemalja, prenosi ATA.

Vučić je sinoć, u intervjuu naTV B92 izjavio da su Albanija i albanski narod u ekspanziji, i ekonomskoj i političkoj, i da moramo da vodimo računa o tome da imamo veoma dobre odnose i da nastojimo da u toj zemlji imamo što veći broj investitora kao i trgovinski suficit.

On je 21. maja izjavio da je optimista pred put u Albaniju, ističući da tamo ide da gradi dobre odnose, da je to zato što Srbija ima jasnu i dobru politiku i što je prepoznata kao stub stabilnosti.

Podsjetivši da je to prva posjeta srpskog premijera Albaniji u istoriji dodao je da, osim uspostavljanja boljih odnosa želi da razgovara i o svemu što nas trenutno dijeli, smatrajući da to može da se premosti, a da te razlike više ne budu tako velike.

Bonus video: