Branimir Glavaš se ne vraća u istražni zatvor

Nakon što je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku Glavaš nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora
1 komentar(a)
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Branimir Glavaš, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.05.2015. 09:55h

Branimir Glavaš ne vraća se u istražni zatvor, pošto je Vrhovni sud Hrvatske odbio žalbu Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu koje je tražilo da Glavaš iza rešetaka čeka pravosnaznu presudu slučajeva poznatih kao "Selotejp" i "Garaža", u kojima je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Osijeka.

Ova odluka donijeta je gotovo dva mjeseca otkako je Glavaš pušten na uslovnu slobodu, a u petak je dostavljena Županijskom sudu u Zagrebu.

Pošto je preuzmu Glavaševi advokati i predstavnici tužilaštva odluka će biti i službeno objavljena uz argumentaciju, piše Novi list.

Glavaš je većinu kazne od osam godina zatvora već odslužio u zatvoru u Mostaru, a presudu je ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

Nakon što je Ustavni sud u januaru ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku Glavaš nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora.

Po ukidanju presude, Glavaš se vratio u Hrvatsku, gdje je uhapšen da bi čekao prvaosnažnu presudu na tamošnjem sudu, podsjeća Hina.

Nakon 26 dana zatvora i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta pustilo vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, a na tu odluku se Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno tužilaštvo tražeći da Glavaš bude ponovo vraćen u istražni zatvor.

Vrhovni sud mora donijeti i konačnu odluku u slučajevima "garaža" i "selotejp".

Bonus video: