Dodik: Na Srbima vježbaju trećerazredni političari i svačiji službenici

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je danas jedan od najstabilnijih prostora u regionu, kako ekonomski tako i politički
92 pregleda 10 komentar(a)
Dodik, Foto: Betaphoto
Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.05.2015. 17:49h

Matica razbijanja srpskog jedinstva je i dalje na sceni, dok na Srbima vježbaju trećerazredni političari i svačiji službenici, kazao je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

On je u intervjuu za Sputnjik, na pitanje da li je Evropska unija tražila prekid ili slabljenje odnosa RS i Srbije rekao da ako je Srbija dobila taj nalog ona se tako ne ponaša.

"Imamo veoma dobre odnose i nastavićemo da ih gradimo u tom pravcu. Ali, to je spin koji pokušavaju da nametnu, kao priča o neželjenom djetetu Republici Srpskoj koja u kontinuitetu treba da bude sporna i da bude ukinuta", kazao je Dodik za Sputnjik, a prenosi B92.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je danas jedan od najstabilnijih prostora u regionu, kako ekonomski tako i politički.

"Postoji nezadovoljstvo jednog dijela Muslimana u Bosni, dijelu međunarodne zajednice, pa čak i jednog dijela opozicije u RS, koji da bi se pokazao servilnim i evropejcima, želi da ukine glas RS, što je najvažnije. Matrica razbijanja srpskog jedinstva u regionu i dalje je na sceni“, istakao je Dodik.

Prema Srbima se u kontinuitetu vrši nepravda

On je dodao da je svaka degradacija i udar na Republiku Srpsku udar i na Srbiju, jer ona garantuje Dejtonski sporazum.

"Prema Srbima na Balkanu se u kontinuitetu vrši nepravda. Ona je i vidljiva. Ako bi neku kumulativno izučavao pozicije naroda prije rata i poslije rata, vidio bi da smo najviše pomjeran narod i da su najveća kumulativna stradanja imali Srbi", smatra Dodik.

Kako ističe, postoji osjećaj da međunarodna zajednica, ovaj prostor vječito drži u stanju vanrednog stanja koji se stalno produbljuje.

"To govori da moramo što pre da se odmaknemo od svih aspiracija i da nama upravlja i uređuje prostor neko drugi. Kada meni kažu da sam bosanski Srbin- to je za mene pogrdno nazivanje. To je za mene aluzija da postoje još neki Srbi, da sami Srbi nijesu narod, nego da postoji nekih šest segmenata tog naroda. Ovo govori da nijesmo uvaženi i da smo samo jedna vrsta eksperimenta. Samo stabilan i nacionalni i državni dogovor Srbije i Srpske može da mijenja te stvari. Svako podaništvo može samo da dovede do još dramatičnijih zahtjeva i vježbanja nekih koncepcija na nama“, konstatovao je Dodik.

Srbi ne smiju odustati od prava da iskažu demokratsku volju na referendumu

Prema njegovim riječima, Srbi, niti bilo koji drugi narod, ne smije da odustane od svog prava na iskazivanje demokratske volje putem referenduma o bilo kom pitanju.

"Onemogućavanje toga, znači majorizaciju i degradacijau samog tog naroda. Afirmacija prava da se na taj način odlučuje o bilo kom pitanju nije suprotno povelji Ujedinjenih nacija, niti drugim dokumentima, principima i standardima u svijetu. RS je strana potpisnica Dejtona i kao takva, ima pravo da odlučuje. Mi smatramo da su nam nametnuli i oteli nadležnosti bez pitanja. Mi samo želimo da budemo pitani i da se odlučuje koncezusom. Ako toga nema, zašto se onda isključuje mogućnost da narodi o tome odluče na referendumu?", pitao se on.

Na konstataciju da je Zapad nedavno napravio analizu o bezbjednosti na Balkanu, gdje su navedene tri ključne opasnosti: međuetnički konflikti, radikalni islam i uticaj Rusije, Dodik ističe da postoji više nasilja između demonstranata i američkih policajaca nego u Republici Srpskoj.

"Nama se, zaista, desio teroristički čin, ali to se dešava i u drugim mjestima u svijetu. To ne znači da je bezbjednost ugrožena. Mi smo ponosni što smo stabilni. Nemamo izazova te vrste, ali imamo onih koji su nezadovoljni odnosom u svijetu i uspjehe koji se nigdje ne bilježe. Njima treba neko uspješno mjesto, a onda se vraćaju na staro mjesto gdje nijesu dovršili posao i nekom imaginacijom pokušavaju da zatvore tu priču“, navodi on.

BiH nije priznala Kosovo, jer RS nije pristala

Na pitanje o Kosovu Dodik ističe da Bosna i Hedrcegovine nije priznala Kosovo samo zato što RS nije na to pristala.

"Kosovo je dokaz arogancije međunarodnog faktora koji je kroz seriju kažnjavanja Srba rasturio i oteo dio teritorije Srbiji. Srbi su tamo poniženi i degradirani. Pečat na to je stavila međunarodna zajednica koja je promovisala Kosovo kao takvo“, navodi Dodik.

EU nije ono što je bila

Osim toga, Dodik je istakao i da Evropska unija nije ono što je bila pre nekoliko godina, kao i da je optimizam je slomljen i da je u EU mnogo evroskeptika.

"Sama činjenica da je Kameron pobijedio u Britaniji, a da mu je jedno od osnovnih izbornih zalaganja bila upravo priča o referendumu o izdvajanju Britanije iz EU, zbog čega je po ocjeni analitičara i dobio izbore, govori o nestabilnosti same EU. A evropska administracija sa nama, koji treba da se pridružimo EU, nastavlja da radi kao da se tamo ništa nije promijenilo i kao da teku med i mlijeko. I ako ovaj region uđe u EU, to neće biti ona EU sa početka našeg puta, već EU na kraju svog puta. Ne mogu da predvidim kako će izgledati, ali mislim da će biti najvjerovatnije bez Britanije. Ili sa Britanijom, ali uz velike ustupke Brisela i Njemačke. Ali to opet neće biti ona EU koja je postojala", zaključio je Dodik.

Bonus video: